Takaisin
Resepti

Grillattu fisu phanganilaisittain

Gluteeniton
Laktoositon

Grillattu fisu phanganilaisittain

Gluteeniton
Laktoositon
4 henkilöä
4 henkilöä

Tässä maukkaassa kalareseptissä on alun perin käytetty red snapperia, mutta ohje taipuu mainiosti kotimaiselle ahvenelle tai kuhalle. Palmusokeri, korianterinjuuri, sitruunaruoho ja chili loihtivat kalasta thaimaalaisen makuelämyksen.

Valmistusaineet

Kala ja grillimarinadi

  • 2 kuhaa tai isoa ahventa

  • 1 dl kalakastiketta

  • 3 rkl palmusokeria (hienonnettua)

  • merisuolaa

  • ruokaöljyä

Sitruunaruohokastike ”Nahm jim”

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 2 korianterinjuurta

  • 2 pientä chiliä

  • 3 pitkää punaista chiliä

  • 2 sitruunaruohoa

  • 3 rkl palmusokeria

  • 2 dl limemehua (tuorepuristettua)

  • 1 rkl merisuolaa

  • 3 rkl kalakastiketta

Valmistusohjeet
  1. Aloita suomustamalla ja trimmaamalla kalan evät. Viillota nätti ruudukko kalan pintaan, jotta maku pääsee sisälle lihaan asti.

  2. Dippaile ahvenet tahi kuhat kalakastikkeessa ja anna marinoitua muutaman minuutin, poista sitten nesteestä. Anna kuivua hetki paperin päällä. Mausta pinta palmusokerilla ja merisuolalla.

  3. Sivele öljyä pinta ja grillaa miedolla lämmöllä, kunnes kalat ovat kypsiä. Tarjoa päräyttävän nahm jim -kastikkeen ja thai-jasmiiniriisin kera.

Kastike:

  1. Leikkaa valkosipulinkynnet ja korianterinjuuret pienemmiksi ja lisää ne suolan kanssa mortteliin. Hakkaa, kunnes tahna on tasaista. Lisää ensin pienet chilit ja hienonna. Lisää sen jälkeen loput chilit ja jatka hakkaamista, kunnes tulos on tasainen.

  2. Lisää palmusokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Lisää limemehu ja mausta kalakastikkeella. Lisää tarvittaessa tavallista hienoa sokeria, limemehua ja kalakastiketta. Lopuksi lisää joukkoon ohuiksi renkaiksi viipaloitu sitruunaruoho ja sekoita.

Resepti Tuomas Milonoffin ja riku Rantalan kirjasta Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja (WSOY 2010), juomasuositus Riku Rantala, kuva Tuukka Koski