Takaisin
Resepti

Mausteinen hirvipata

Gluteeniton

Mausteinen hirvipata

Gluteeniton
60+ min
8 henkilöä
60+ min
8 henkilöä

Tuhti hirvipata haudutetaan oluessa ja maustetaan timjamilla ja rosmariinilla. Liemi kiehautetaan kasaan ja sekaan nakataan sieniä. Täydellinen sunnuntairuoka valmistuu kuin itsestään ja maistuu vaikkapa palsternakkapyreen kaverina.

Juomasuositus

Luonteva kumppani mausteiselle riistapadalle on sama tumman samettinen stout tai porter, jota lorautat pataankin. Myös etelä-rhônelaiset Grenache ja Syrah -vetoiset, mehevät ja hilloiset sekä yrttisen mausteiset punaviinit sopivat pataruoan seuraan kuin nenä päähän.



Valmistusaineet
  • n. 2 kg riistaa, esim. hirveä tai peuraa, kuutioina

  • 50 g voita

  • 1/4 dl oliiviöljyä

  • suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • 6–8 salottisipulia

  • 2 yksikyntistä valkosipulia

  • 1 rkl hunajaa

  • 500 g paseerattua tomaattisosetta

  • 1/2 l tummaa stout-olutta tai portteria

  • 5 rkl riistafondia

  • 1 rkl kuivattua rosmariinia

  • 1–2  rkl kuivattua timjamia

  • 2 kanelitankoa
  • 3 laakerinlehteä

  • 6 porkkanaa

  • 1/2 dl kuivattuja suppilovahveroita



Valmistusohjeet
  1. Ota liha noin tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 150 asteeseen.

  2. Kuivaa liha talouspaperilla ja pilko 3 x 3 cm palasiksi. Paista kuutiot pannulla voin ja öljyn seoksessa muutamassa erässä ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta pataan. Huuhtele pannu tilkalla vettä ja kaada lihojen päälle.

  3. Kuori salotti- ja valkosipulit ja kuullota hetki pannulla voissa. Lisää hunaja ja kiehauta. Kaada pataan yhdessä tomaattisoseen, oluen ja riistafondin kanssa. Mausta yrteillä, kanelitangoilla ja laakerilehdillä.  Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihapalat juuri ja juuri peittyvät. Nosta pata uuniin ja hauduta neljä tuntia.  

  4. Kuori porkkanat ja lisää paiston puolivälissä.

  5. Siivilöi liemi kattilaan, ja poista samalla kanelitangot. Keitä lientä (noin 6 dl) ja murskattuja suppilovahveroita, kunnes liemi sakenee. Kaada lihoille. Pata on parasta seuraavana päivänä.

  6. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai vaikka palsternakkapyreen kanssa.

VINKKI! Jos et saa riistaa, voit korvata hirven esim. naudanpaistilla.

Resepti Taina Vuohelainen, kuvat Arto Vuohelainen, juomasuositus Taina Vilkuna