Ihastuta omatekoisella sinapilla

Omatekoinen sinappi kuorruttaa joulukinkun mutta maustaa hyvin myös silakat ja graavilohen.

Sinappia on helppo tehdä itse, sillä se vaatii oikeastaan vain taidon sekoittaa. Sinappia kannattaa tehdä ensin pieniä annoksia ja testata makuja omien suosikkien löytämiseksi.

Sinapin perusraaka-aine on kaupoista saatava sinappijauho, joka tehdään jauhetuista sinapinsiemenistä. Jauho paakkuuntuu helposti, joten se kannattaa sekoittaa huolellisesti. Sinappijauhon lisäksi seoksessa käytetään yleensä vettä tai kermaa. Lisäksi sinapin voi notkeuttaa esimerkiksi oluella tai madeiralla. Terävyyttä sinapin makuun saa etikalla tai viinietikalla, ja rakenne paksuuntuu käyttämällä suurustukseen maissitärkkelysjauhoja tai kananmunaa.

Yksi pitää miedosta, toinen tulisesta. Sinappijauheen ja veden tai oluen sekoitus on itsessään voimakas, mutta kerma tai kananmuna miedontaa makua. Rakuunalla ja muilla yrteillä, valkosipulilla tai vaikka omenasoseella saa makuun persoonallisuutta.

Sinapeissa on yleensä jokin makea ainesosa, kuten sokeri, fariinisokeri tai hunaja, joiden määrää muuntamalla makeusasteen saa mieleiseksi.

Tee sinappi viimeistään päivää ennen tarjoilua, sillä sen maku asettuu, kun se saa tekeytyä jääkaapissa. Jos seoksessa on kananmunaa tai kermaa, sinappi on syytä käyttää pois muutamassa viikossa.

Vaikka joulu on sinapin sesonkia, omatekoisia sinappeja ei kannata unohtaa jääkaappiin joulun jälkeen. Sinappi antaa mukavasti potkua esimerkiksi salaattikastikkeelle ja marinadeille.