Vappuna pakkaudutaan ulos piknikille tai sateen sattuessa pöydän ääreen. Mutta jos säästä tingitäänkin, niin eväistä ei.
Katso vappumenu >
Odotathan hetken…
Inkivääri ja lime tuovat tavalliseen simaan lisää herkullista makua ja tujakkaa potkua. Siman voi tehdä myös vegaanisena, kun korvaat hunajan agavesiirapilla.
4 litraa vettä
3 dl sokeria
2 dl agavesiirappia tai hunajaa
3 limettiä (kuoret + ½ dl mehua)
5 cm pala inkivääriä
hiivaa (n. herneen kokoinen pala)
Mittaa kattilaan 1 litra vettä, sokeri ja agavesiirappi tai hunaja.
Kuori limetin vihreä pintaosa ohuelti kuorimaveitsellä ja lisää kuoret kattilaan. Kuori inkivääri ja viipaloi myös se kattilaan.
Kiehauta seos ja yhdistä se 3 litraan kylmää vettä. Voit käyttää siman käymisastiana kattilaa tai pientä ämpäriä. Tarkista, että seos on kädenlämpöistä (noin 37 astetta), jotta hiiva alkaa toimia, mutta ei kuole liian kuumaan nesteeseen. Purista joukkoon myös limettien mehu.
Ota hiivasta herneen kokoinen pala ja sekoita se pienessä astiassa tilkkaan kädenlämpöistä vettä. Lisää liotettu hiiva siman joukkoon.
Peitä astia kevyesti kelmulla ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta. Siivilöi sima ja pullota se. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sulje pullo löysästi, jotta paine ei kasva käymisen aikana liian suureksi.
Anna siman käydä huoneenlämmössä n. 3 vuorokautta tai jääkaapissa noin viikon. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.
Valmis sima säilyy jääkaapissa noin viikon.