Huippukokki Ossi Paloneva on sommitellut erittäin modernin ja jännittävän menun, jonka jokaisen ruokalajin kanssa nautitaan olutta.
Katso menu >
Odotathan hetken…
Olutillallisen pääruoaksi tarjotaan hartaasti haudutettua karitsanniskaa. Viimeistele annos karitsanmaksamoussella, juurisellerillä, rusinakastikkeella ja varsiselleri-rypälelisäkkeellä.
Karitsanniska
1 niskapala syöjää kohden
3 sipulia
puolikas juuriselleri
1 rkl suolaa
Paahdettu selleri
1 juuriselleri
auringonkukkaöljyä
suolaa
Karitsanmaksamousse
100 g karitsanmaksaa
2 dl auringonkukkaöljyä
0,5 dl rusinoita
suolaa
2 dl kermaa
2 liivatelehteä
Rusinakastike
100 g rusinoita
4 dl vettä
0,5 tl suolaa
Varsiselleri-rypälelisäke
100 g vihreitä rypäleitä
100 g varsiselleriä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
0,5 tl suolaa
Kypsennä karitsanniska. Pane niskat, suola, lohkotut sipulit ja selleri kannelliseen pataan. Lisää pataan vettä siten, että ainekset peittyvät. Hauduta yön yli 85-asteisessa uunissa.
Paahda selleri. Kuori selleri. Voitele öljyllä ja ripota pintaan suolaa. Paahda 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Viimeistele leikkauspinnat öljyllä ja sormisuolalla.
Tee karitsanmaksamousse. Pane karitsanmaksa pieneen uunivuokaan. Peitä öljyllä. Lisää 1 tl suolaa ja rusinat. Kypsennä 75-asteisessa uunissa 3 tuntia. Nosta maksa ja rusinat tehosekoittimeen tai blenderiin. Lisää 1 tl suolaa ja aja tasaiseksi massaksi. Jäähdytä massa huoneenlämpöiseksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kiehauta 0,5 dl kermaa ja lisää siihen liivatelehdet. Vatkaa loput kermat löysäksi vaahdoksi. Paseeraa maksamassa siivilän läpi. Yhdistä maksamassa, kermavaahto ja liivatekerma varovasti käännellen. Anna moussen tekeytyä jääkaapissa 2 tuntia.
Tee rusinakastike. Mittaa rusinat, vesi ja suola kattilaan. Keitä 10 minuuttia. Nostele kolmannes rusinoista sivuun. Aja kattilassa olevat rusinat ja vesi sauvasekoittimella sileäksi. Lisää sivuun nostetut rusinat kastikkeeseen.
Tee lisäke. Halkaise rypäleet. Leikkaa varsisellerit puolen sentin siivuiksi. Sekoita vesi ja etikka ja kaada seos rypäleiden ja varsisellereiden päälle. Anna marinoitua 3 min. Siivilöi kuivaksi. Lisää 0,5 tl suolaa.
Nosta kypsät niskat uunivuokaan, valele rusinakastikkeella ja paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Kokoa annokset karitsanniskasta, moussesta, selleristä ja lisäkkeestä. Viimeistele rusinakastikkeella.