Takaisin
Resepti

Karitsanniskaa, karitsanmaksamoussea, paahdettua selleriä ja rusinakastiketta

Gluteeniton

Karitsanniskaa, karitsanmaksamoussea, paahdettua selleriä ja rusinakastiketta

Gluteeniton
4+ tuntia
4+ tuntia

Olutillallisen pääruoaksi tarjotaan hartaasti haudutettua karitsanniskaa. Viimeistele annos karitsanmaksamoussella, juurisellerillä, rusinakastikkeella ja varsiselleri-rypälelisäkkeellä.

Juomasuositus

Karitsanniska ja sen lisäkkeet muodostavat erittäin runsaan makumaailman, jota täydentää erinomaisesti virkistävän kirpeä saison, jossa on mukavan rapsakka humalointi.

Valmistusaineet

Karitsanniska

  • 1 niskapala syöjää kohden

  • 3 sipulia

  • puolikas juuriselleri

  • 1 rkl suolaa

Paahdettu selleri

  • 1 juuriselleri

  • auringonkukkaöljyä

  • suolaa

Karitsanmaksamousse

  • 100 g karitsanmaksaa

  • 2 dl auringonkukkaöljyä

  • 0,5 dl rusinoita

  • suolaa

  • 2 dl kermaa

  • 2 liivatelehteä

Rusinakastike

  • 100 g rusinoita

  • 4 dl vettä

  • 0,5 tl suolaa

Varsiselleri-rypälelisäke

  • 100 g vihreitä rypäleitä

  • 100 g varsiselleriä

  • 0,5 dl väkiviinaetikkaa

  • 1 dl vettä

  • 0,5 tl suolaa

Valmistusohjeet
  1. Kypsennä karitsanniska. Pane niskat, suola, lohkotut sipulit ja selleri kannelliseen pataan. Lisää pataan vettä siten, että ainekset peittyvät. Hauduta yön yli 85-asteisessa uunissa.

  2. Paahda selleri. Kuori selleri. Voitele öljyllä ja ripota pintaan suolaa. Paahda 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Viimeistele leikkauspinnat öljyllä ja sormisuolalla.

  3. Tee karitsanmaksamousse. Pane karitsanmaksa pieneen uunivuokaan. Peitä öljyllä. Lisää 1 tl suolaa ja rusinat. Kypsennä 75-asteisessa uunissa 3 tuntia. Nosta maksa ja rusinat tehosekoittimeen tai blenderiin. Lisää 1 tl suolaa ja aja tasaiseksi massaksi. Jäähdytä massa huoneenlämpöiseksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kiehauta 0,5 dl kermaa ja lisää siihen liivatelehdet. Vatkaa loput kermat löysäksi vaahdoksi. Paseeraa maksamassa siivilän läpi. Yhdistä maksamassa, kermavaahto ja liivatekerma varovasti käännellen. Anna moussen tekeytyä jääkaapissa 2 tuntia.

  4. Tee rusinakastike. Mittaa rusinat, vesi ja suola kattilaan. Keitä 10 minuuttia. Nostele kolmannes rusinoista sivuun. Aja kattilassa olevat rusinat ja vesi sauvasekoittimella sileäksi. Lisää sivuun nostetut rusinat kastikkeeseen.

  5. Tee lisäke. Halkaise rypäleet. Leikkaa varsisellerit puolen sentin siivuiksi. Sekoita vesi ja etikka ja kaada seos rypäleiden ja varsisellereiden päälle. Anna marinoitua 3 min. Siivilöi kuivaksi. Lisää 0,5 tl suolaa.

  6. Nosta kypsät niskat uunivuokaan, valele rusinakastikkeella ja paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

  7. Kokoa annokset karitsanniskasta, moussesta, selleristä ja lisäkkeestä. Viimeistele rusinakastikkeella.


Tämä resepti on julkaistu osana Alkon vuonna 2017 ilmestynyttä Makujen metsästäjät -videosarjaa.