Takaisin
Resepti

Vaniljainen karpalo-vispipuuro

Kasvisruokavalio

Vaniljainen karpalo-vispipuuro

Kasvisruokavalio
60+ min
8 hlö
60+ min
8 hlö

Kuiva omenasiideri antaa karpalovispipuurolle vivahteikasta syvyyttä ja lempeää hapokkuutta. Lisää vaniljakastikevaahto vispipuuron joukkoon rennosti nostellen, jolloin jälkiruoasta tulee suussa sulavan kuohkea. Tuore rosmariini viimeistelee annoksen puhuttelevan ihanaksi.

Juomasuositus

Karpaloisen jälkiruoan kanssa nautitaan kotimaisen viinitilan marjaviiniä. Valitse upeasta alkoholittomien juomien valikoimasta kotimainen marjakuohuviini kruunaamaan tämä jälkiruoka.

Valmistusaineet

8 annosta

  • 1 l kuivaa omenasiideriä

  • 4 dl karpaloita

  • 1,5 dl sokeria

  • 1,5 dl mannasuurimoita

  • 0,5 tl suolaa

  • 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

  • 8 pientä marenkia

  • 1 rosmariinin oksa

Valmistusohjeet
  1. Mittaa kattilaan omenasiideri, karpalot (säästä muutama koristeeksi) ja sokeri. Anna olla kattilassa puolisen tuntia, jolloin siiderin hiilihappo laimenee.
  2. Kiehauta ja keitä hiljalleen 10 minuuttia.

  3. Nosta kattila liedeltä. Siivilöi karpalot liemestä. Painele karpaloita vielä lusikalla siivilässä, kunnes niistä ei enää irtoa mehua. Kaada karpaloliemi takaisin kattilaan.

  4. Mittaa joukkoon mannasuurimot ja suola. Kuumenna vispilällä koko ajan sekoittaen ja keitä 8–10 minuuttia, kunnes seos on sakeutunut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes vispipuuro on vaaleanpunaista ja kuohkeaa.

  5. Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi. Lisää se rennosti vispipuuron joukkoon, älä sekoita tasaiseksi. Nostele annosmaljoihin. Murustele päälle marenkia ja koristele rosmariinin lehdillä ja muutamalla kokonaisella karpalolla.

Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista, juomasuositus Suvi Juustovaara-Louhelainen/Alko