Kulitsa

Kulitsa on pääsiäisen kiistämätön kuningatar. Näyttäväksi korkeareunaisessa vuoassa paistettu, modernisoitu kulitsa saa väriä sahramista.

Pullan sitruksisia aromeja korostaa päälle valuteltu, sitruunainen kuorrute. Pääsiäisen herkutteluhetken kruunaa kulitsan kanssa tarjoiltu pashajäätelö.

Valmistusaineet

Sahramikulitsa (2 kulitsaa):

  • 5 dl täysmaitoa

  • 50 g hiivaa

  • 2 3/4 dl ruokosokeria

  • 1 ps sahramia

  • 1 tl suolaa

  • 16 dl spelttivehnäjauhoja 

  • 4 munaa

  •  200 g pehmeää voita

  • 1 dl keltaisia rusinoita

  • 3/4 dl mantelirouhetta

  • 1 dl hillottuja appelsiininkuoria

  • 2 rkl sukaatteja

 

Kuorrute:

  • 2 dl pölysokeria

  • 2 rkl sitruunamehua

Valmistusohjeet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, sahrami ja suola. Sekoita, kunnes sokeri, suola ja sahrami liukenevat maitoon. Sekoita joukkoon vajaa puolet spelttivehnäjauhoista.
  2. Anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa, kunnes taikina on lähes kaksinkertainen.
  3. Lisää munat ja loput jauhoista. Alusta taikinan lopuksi huoneenlämpöinen voi ja rusinat, mantelirouhe, hillotut appelsiininkuoret sekä sukaatit. Vaivaa taikinaa 8−10 minuutin ajan. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahtia ja laita toinen osa jääkaappiin odottamaan paistamista.
  4. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija n. 16 cm) leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi voilla. Laita taikina vuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa n. 45–50 minuutin ajan kypsäksi. Irrota kulitsa vuoasta ja paista toinen kulitsa vastaavalla tavalla.
  5. Sekoita pölysokerista ja sitruunanmehusta notkea kuorrute ja valuta se jäähtyneiden kulitsojen pinnalle.

Resepti ja kuva: Mari Moilanen

Juomasuositus
Kulitsa

Kulitsalle sopivan juomakumppanin tulee olla makea, mutta kuitenkin suhteellisen kevyt. Makeista jälkiruokaviineistä kumppaniksi sopii tokaji tai vin santo. Jos etsit runsaampaa makua, niin kokeile rusinaisen kukkaista väkevöityä moscatel- tai muscat-viiniä.