Takaisin
Resepti

Kurpitsarisotto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio

Kurpitsarisotto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
50 min
4 hlö
50 min
4 hlö

Kurpitsarisotto paahdetusta kurpitsasta ihastuttaa oranssinkeltaisella värillään ja intensiivisellä maullaan. Tästä syksyisestä risotosta löytyy kurpitsaa sekä paahdettuna että soseena.

Juomasuositus

Italiassa on runsain mitoin alkuperäislajikkeita, joista valmistetaan herkullisen hedelmäisiä valkoviinejä. Risottoviiniksi sopivat esimerkiksi verdicchio, pecorino, fiano tai vermentino. Samaa viini voi myös käyttää risoton valmistuksessa.

Valmistusaineet
  • 800 g hokkaido- tai myskikurpitsaa

  • 2 rkl + 2 rkl oliiviöljyä

  • ¼ rku timjamia

  • ½ tl suolaa

  • ½ tl mustapippuria

  • 3 dl risottoriisiä

  • 2 salottisipulia

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 2 dl valkoviiniä

  • 1 l kasvislientä (1 l vettä + 2 kasvisliemikuutiota)

  • 100 g parmesaanijuustoa

Koristeluun:

  • timjamia

Valmistusohjeet
  1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet lusikalla. Kuori kurpitsa veitsellä ja leikkaa viipaleiksi. Hienonna myös timjami.

  2. Siirrä kurpitsaviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Hiero pintaan 2 rkl öljyä ja mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  3. Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta parmesaanijuusto.

  4. Kuumenna 2 rkl öljyä kasarissa. Lisää sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää riisi ja sekoita kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja anna sen haihtua.

  5. Lisää kauhallinen lientä riisiin kerrallaan ja anna kypsyä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää lientä sitä mukaa kun se imeytyy riisiin. Risotto on valmista, kun riisi on al dente. 

  6. Soseuta ⅔ paahdetuista kurpitsaviipaleista kulhossa haarukalla. Säästä kauniit palat risoton koristeluun. Sekoita kurpitsasose risottoon. Lisää raastettu parmesaanijuusto ja sekoita. Viimeistele risotto paahdetuilla kurpitsaviipaleilla ja timjamilla.