Lemon Curd eli sitruunatahna

Lemon curd maustaa monet herkut.

Sitruuna on päämaku monissa klassikkoherkuissa, joista yksi on lemon curd eli sitruunatahna. Makea levite sopii paahtoleipien päälle, piirakoiden tai kakkujen täytteeksi tai maustamaan luonnonjogurttia ja rahkaa.

Englantilaisissa keittokirjoissa se esiintyy ainakin jo 1800-luvulla, mutta klassikkoreseptien tapaan myös sitruunatahnan reseptejä on erilaisia. Joissakin käytetään kokonaisia kananmunia, toisissa vain keltuaisia. Osassa resepteistä käytetään hillosokeria tai maissitärkkelystä, jolloin tahnasta tulee kiinteämpää. Tässä raaka-aineena käytetään kokonaisia kananmunia ja tavallista sokeria. Huolellinen kuumennus saostaa tahnan pehmeäksi.

Tahna valmistuu noin puolessa tunnissa. Tahna säilyy jääkaapissa kannellisessa purkissa noin kolme viikkoa, mutta loppuu todennäköisesti ennen tätä. Sitruunanmehun ja -kuoren sijaan voit käyttää reseptiin myös limettiä tai appelsiinia.

Noin 1,5 dl valmista tahnaa. Valmistusaika noin 20 minuuttia.

Valmistusaineet

  • 40 g voita

  • 1 rkl raastettua sitruunankuorta

  • 0,5 dl sitruunanmehua

  • 1 dl sokeria

  • 1 kananmuna

Valmistusohjeet

  1. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään tai sulata sitä.
  2. Pese ja kuivaa sitruuna, raasta sitruunankuorta raastimella. Halkaise sitruuna ja purista siitä mehu.
  3. Pane sokeri ja rikottu kananmuna paksupohjaiseen kattilaan miedolle tai keskilämmölle. Vatkaa niitä vispilällä ja lisää sitruunanmehu sekä kuoriraaste. Sekoita koko ajan.
  4. Lisää voi koko ajan sekoittaen ja jatka kuumentamista ja sekoittamista, kunnes seos on lähes kiehumispisteessä. Tässä vaiheessa se alkaa muuttua sakeammaksi. Jatka sekoittamista ja ota kattila levyltä.
  5. Kaada tahna puhtaaseen lasipurkkiin ja pane jääkaappiin. Seos hyytyy lopulliseen muotoonsa noin tunnissa.

Teksti: Pirkko Koivu

Juomasuositus
Lemon Curd

Sitruunatahnalla maustettu torttu tai marenkijälkiruoka maistuu makean ja aromaattisen, hapokkaan jälkiruokaviinin kanssa. Tällaista on itävaltalainen tai saksalainen auslese- tai trockenbeerenauslese viini erityisesti riesling-rypäleestä.