Takaisin
Resepti

Lohilaatikko

Gluteeniton

Lohilaatikko

Gluteeniton
60+ min
6 hlö
60+ min
6 hlö

Kermainen lohilaatikko aateloitu valkoviinillä ja pinaatilla. Pieni sitruunalisä valmiin lohilaatikon päälle antaa ihanan maun.

Juomasuositus

Hedelmäinen valkoviini on lohilaatikon luottovalinta. Valitse tammettamaton kuiva chardonnay tai kokeile kreikkalaista raikkaan hapokasta Assyrtiko-rypäleestä valmistettua valkoviiniä.

Valmistusaineet
  • 1½ kg kiinteitä perunoita

  • 1 tl suolaa

  • 600–800 g ruodotonta kirjolohifileetä

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1 dl täysmaitoa

  • 1 dl valkoviiniä

  • 2 kananmunaa

  • ½ dl hienonnettua tuoretta tilliä 

  • ½ (luomu) sitruunan raastettu kuori 

  • 1 tl suolaa

  • ½ tl sokeria

  • valkopippuria myllystä

  • 1 iso sipuli

  • 2 rkl voita

  • 150 g pakastepinaattia

Koristeluun ja tarjoiluun:

  • tuoretta tilliä

  • 1 sitruuna lohkottuna

Valmistusohjeet
  1. Pese perunat, mutta älä kuori. Tähän sopivat kuorelliset perunat hyvin. Leikkaa perunoista noin 2 mm:n paksuisia viipaleita mandoliinilla tai leikkaa ohuita viipaleita terävällä veitsellä.

  2. Laita perunaviipaleet isoon kulhoon kylmään veteen. Huljuttele niitä hetki vedessä, että ylimääräinen tärkkelys lähtee niistä pois. Valuta ne huolellisesti ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Ripottele perunoihin suolaa ja jätä ne isoon sekoituskulhoon hetkeksi.

  3. Poista lohifileestä nahka. Leikkaa filee ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Sekoita kerma, maito, valkoviini, munat, tilli, sitruunankuori, suola, sokeri ja valkopippuri.

  4. Leikkaa sipuli renkaiksi ja pehmennä renkaita voissa 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Sulata pinaatti.

  5. Asettele vuokaan (20 × 30 cm) vuorotellen perunaviipaleita, lohta, lohen päälle vähän suolaa, vähän pinaattia, sipulirenkaita sekä kaada väleihin kermaa. Toista kunnes kaikki ainekset ovat käytetty ja viimeinen kerros on perunaa. Paista 180 asteessa noin yksi tunti. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen syömistä. Voit koristella pinnan halutessasi tuoreella tillillä ja puristaa annosten päälle vähän sitruunaa.

Resepti Sanna Mansikkamäki, PERUNA parhaat reseptit -kirja (Readme), Kuva Pia Inberg, Juomasuositus Susanna Hildén & Anri Lindström / Alko