Maa-artisokkakeitto

Klassinen ja samettinen keitto sopii erinomaisesti alkuruoaksi. Voit halutessasi viimeistellä keiton lisäämällä päälle rapeaksi paahdettua ilmakuivattua kinkkua.

Valmistusaineet

  • 500 g maa-artisokkia

  • 1 peruna

  • 2 salottisipulia

  • 1 valkosipulinkynsi

  • voita

  • 2 rkl vehnäjauhoja

  • 9 dl kasvislientä

  • 1 dl valkoviiniä

  • 2 dl kermaa

  • suolaa, mustapippuria

Koristeluun

  • ilmakuivattua kinkkua

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja kuutioi maa-artisokat ja peruna. Nosta ne hetkeksi kylmään veteen tummumisen ehkäisemiseksi.

  2. Hienonna sipulit.

  3. Kuullota kasvikset voissa kattilassa ja lisää hetkeksi myös vehnäjauho.

  4. Kaada joukkoon kasvisliemi ja valkoviini. Anna keiton porista kannen alla noin 20 minuuttia.

  5. Lisää kerma ja mausteet. Kiehauta ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi.

  6. Halutessasi voit koristella keiton ilmakuivatulla kinkulla, joka on paahdettu rapeaksi uunissa ja murusteltu palasiksi.

Juomasuositus
Maa-artisokkakeitto

Samettisen keiton parina toimii erinomaisesti raikastava valkoviini. Valitse aavistuksen tamminen bordeauxlainen valkoviini tai hyvä grüner veltliner.