Takaisin
Resepti

Täyteläinen maa-artisokkarisotto ja paistettua rosmariinikuhaa

Gluteeniton

Täyteläinen maa-artisokkarisotto ja paistettua rosmariinikuhaa

Gluteeniton
40 min
4 henkilöä
40 min
4 henkilöä

Aromikas maa-artisokka antaa risotolle hienostuneen maun ja huumaavan tuoksun. Perinteisen parmesaaniraasteen sijaan risotto viimeistellään mustaleimaemmentaljuustolla. Rosmariini maustaa kuhan ja tuo siihen välimerellisen makuvivahteen.

Juomasuositus

Täyteläisen kalaruoan kanssa voi mainiosti tarjota punaviiniä. Yllätä ruokailijat marjaisa & raikas -makutyypin saksalaisella pinot noirilla, joka tunnetaan maassa nimellä spätburgunder. Badenin tai Pfalzin alueiden spätburgunderit tuovat risoton kaipaamaa hapokkuutta punahedelmäisyytenä ja sointuvat upeasti yhteen rosmariinisen kuhan yrttisyyden kanssa.

Valmistusaineet
  • 500 g maa-artisokkia

  • 3 salottisipulia

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 2 rkl voita

  • 3 d risottoriisiä

  • 3 dl valkoviiniä

  • noin 7 dl kuumaa kasvis- tai kanalientä

  • 100 g raastettua mustaleimaemmentalia

  • 2 dl kuohukermaa

Paistettu rosmariinikuha:

  • 500 g kuhafileetä

  • 1 tl suolaa

  • 50 g voita

  • 2 oksaa rosmariinia

Valmistusohjeet
  1. Pese maa-artisokat juuresharjalla, kuori ja paloittele parin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Lisää maa-artisokat, sipulit ja risottoriisi. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.

  2. Lisää valkoviini. Nosta hieman lieden lämpöä. Kun valkoviini on imeytynyt riisin joukkoon, lisää kauhallinen kuumaa kasvislientä. Anna liemen imeytyä riisin joukkoon lähes täysin ja lisää vasta sitten uusi kauhallinen kasvislientä. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.

  3. Tarkista kypsyys. Riisin rakenteen tulee olla vielä napakka. Lisää joukkoon juustoraaste ja kuohukerma. Kuumenna. Tarjoile heti, jotta risoton rakenne on löysän puuromaista.

  4. Valmista rosmariinikuha: Pyyhi kuhafileet talouspaperilla kuiviksi.Ripottele fileille suolaa. Kuumenna voi paistinpannulla. Lisää rosmariininoksat ja ­kuhafileet. Paista fileitä niiden koosta riip­puen 2–4 minuuttia molemmin puolin.

Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista, juomasuositus Anri Lindström, Alko