Takaisin
Resepti

Madekeitto

Gluteeniton

Madekeitto

Gluteeniton
50 min
8 hlö
50 min
8 hlö

Kun madekausi iskee, ole valppaana ja lusikka tanassa, sillä madekeitto on nyt hot. Mausta herkku fenkolilla ja keitä se kirkkaaseen liemeen. Lisämakua juureksiin saa paahtamalla ne.

Juomasuositus

Täyteläisen madekeiton kanssa sopii klassinen Chardonnay Ranskan Bourgognesta. Viini saa olla runsaan hedelmäinen ja hennon tamminen. Makean maltainen lager on myös toimiva vaihtoehto.

Valmistusaineet
  • 800–1000 grammaa valmiiksi perattua madetta

  • 12 dl kalalientä

  • noin 9 pientä perunaa (noin 400 g) 

  • 5 porkkanaa

  • 4 salottisipulia

  • 2 pientä fenkolia

  • 2 rkl öljyä

  • 2 rkl voita

  • 5 laakerinlehteä

  • 10 mustapippuria

  • 1 sitruunan mehu

  • 2–3 tl soijaa

  • 1 ruukku tuoretta tilliä

  • 1 ruukku tuoretta ruohosipulia

  • suolaa

Valmistusohjeet
  1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kalaliemikuutiot.

  2. Pese huolellisesti perunat ja puolita tarvittaessa. Pilko kuoritut porkkanat, sipulit ja fenkolit.

  3. Kuumenna pannulla öljy ja voi. Paahda perunoita viisi minuuttia käännellen, siirrä odottamaan ja kuullota pannulla kasvikset. Laita kasvikset kalaliemeen kiehumaan mausteiden kanssa. Kaada pannulle tilkka vettä, ja huuhdo paistoliemi keittoon. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. 

  4. Lisää kalapalat, sitruunan mehu ja soija. Keitä kevyesti poreillen, kunnes kalapalat ovat kypsiä.

  5. Mausta tuoreilla yrteillä ja suolalla.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen