Takaisin
Resepti

Nokkossämpylät

Kasvisruokavalio
Vegaaninen

Nokkossämpylät

Kasvisruokavalio
Vegaaninen
6 hlö
6 hlö

Parhaat nokkossämpylät maustuvat nokkosten avulla sisältä ihanan pehmeiksi ja pinnalta sopivan rapeiksi. Sämpylöihin voi käyttää nokkosta niin tuoreena ja ryöpättynä kuin kuivattunakin. Varoitus, näihin sämpylöihin jää koukkuun!

Valmistusaineet
  • 2 tl suolaa

  • 1 rkl vaahterasiirappia

  • 25 g hiivaa

  • 4 dl huoneenlämpöistä olutta tai vettä

  • 1 dl huoneenlämpöistä maitoa tai kauramaitoa

  • 9–10 dl vehnäjauhoja

  • 2 dl nuoria nokkosen lehtiä tai 0,75 dl kuivattua nokkosta

  • 2 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet
  1. Sekoita suola ja siirappi keskenään ja liota hiiva seoksessa liemeksi. Mittaa huoneenlämpöinen olut ja maito liemeen. Lisää mukaan öljy. Sekoita nokkonen jauhoihin ja lisää jauhot nesteeseen muutamassa erässä. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Ripottele pinnalle jauhoja, peitä kulho liinalla ja nostata taikinaa 1,5 tuntia.

  2. Kuumenna uuni 240 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Taputtele kevyesti taikina pötköksi, mutta älä vaivaa. Leikkaa taikina paloiksi ja siirrä palat pellille.

  3. Paista sämpylöitä noin 12–15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ilman liinaa, jotta pinnasta tulee rapea.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen