Takaisin
Resepti

Pitkään haudutettu olut-riistapata

Gluteeniton

Pitkään haudutettu olut-riistapata

Gluteeniton
60+ min
6 henkilöä
60+ min
6 henkilöä

Pitkään hautuneen riistapadan syvän maun juju on karamellisoiduissa juureksissa ja makuluussa. Tumma olut antaa padalle makean maltaista ja paahteista makua. Pata viimeistellään vasta lopuksi, raastetulla tuoreella piparjuurella, jolloin juuren maku on sopivasti polttavan terävä. Tarjoile padan kera pottuvoita.

Juomasuositus

Tarjoile riistapadan kanssa keskiasteisesti humaloitua tummaa lageria. Parhaan yhdistelmän saat, kun kaadat samaa olutta sekä lasiin että pataan.

Valmistusaineet

6 annosta

  • 1 kg paloiteltua hirven, peuran tai poron patalihaa (esim. lapaa tai etuselkää) + 2 kiekkoa ydinluuta (makuluuta)

  • 300 g porkkanoita

  • 300 g juuriselleriä

  • punasipuli

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 0,5 dl rypsiöljyä

  • 0,5 dl hunajaa tai siirappia

  • 1 tl suolaa

Liemi:

  • 3 dl lihalientä

  • 3 dl tummaa, miedosti humaloitua olutta

  • 3 rkl murskattuja kuivattuja metsäsieniä

  • laakerinlehti

Päälle:

  • 3 rkl raastettua piparjuurta

Valmistusohjeet
  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta.

  2. Kuori ja leikkaa porkkanat, juuriselleri, punasipuli ja valkosipulinkynnet reilun kokoisiksi paloiksi.

  3. Sekoita laakeassa uunivuoassa lihapalat, juurekset, punasipuli ja valkosipulinkynnet. Sekoita joukkoon rypsiöljy, hunaja ja suola. Paahda 225-asteisessa uunissa keskitasolla 30 minuuttia, kunnes juurekset ja lihat ovat pinnalta ruskistuneet. Laske uunin lämpö 175-asteeseen.

  4. Lisää vuokaan lihaliemi, olut, murskatut metsäsienet ja laakerinlehti. Hauduta noin 1,5 tuntia, kunnes liha tuntuu murealta. Lisää tarvittaessa vuokaan lihalientä, jos lihapata kuivuu kypsennettäessä.

  5. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Raasta päälle piparjuurta. Tarjoile pottuvoin kanssa.

Vinkki! Ydinluuta saat kauppojen lihatiskiltä tai valmiiksi pakattuna.

Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista, juomasuositus Suvi Juustovaara-Louhelainen/Alko