Paahdetut pähkinät

Paahdetut pähkinät ja mantelit ovat mainiota talven naposteltavaa. Ne ovat myös täyttä ravintoa ja saavat olon kylläiseksi.

Kulhollinen paahdettujen pähkinöiden ja manteleiden sekoitusta hupenee nopeasti, sillä uunissa tai pannulla paahdettuina niiden maku syvenee. Herkutellessa voi antaa ajatusten vaeltaa Lähi-itään ja Välimeren maihin, missä pähkinät ja mantelit ovat kuuluneet ruokavalioon kauemmin kuin historiankirjoitusta riittää. Mantelipuut mainitaan jo Vanhassa Testamentissa.

Pähkinät ovat parhaimmillaan juuri paljastettuina kovasta kuorestaan. Särkemisessä on paljon puuhaa, mutta siitä saa illanistujaisiin hauskan ohjelmanumeron ennen pähkinöiden paahtamista.

Pähkinät ja mantelit ovat mainiota talviravintoa, sillä ne antavat kylläisyyden tunnetta. Monityydyttymättömän rasvan lähteinä pähkinät ovat hyviä, ja niissä on paljon erilaisia kivennäis- ja hivenaineita. Ravitsemuksen kannalta pähkinöitä kannattaa syödä sekoituksena, sillä pähkinöiden ravintoarvot vaihtelevat. Esimerkiksi manteleissa ja määpähkinöissä on runsaasti proteiineja, kuin taas saksanpähkinässä on erityisen paljon hyviä rasvahappoja.

Miedon ja täyteläisen makuiset pähkinät sopivat melkein mihin vain ruokaan antamaan niihin rakennetta: sirottele pähkinärouhetta keiton päälle, annostele leipä-, kakku- ja pikkuleipätaikinaan, pataruokiin, kastikkeisiin ja jälkiruokiin. Saksanpähkinät ja pekaanipähkinät ovat mureimpia, niitä voi sormin murskata salaatin päälle.

Pähkinöiden maku pysyy hyvänä viileässä säilytyspaikassa.

Valmistusaineet

Erilaisia pähkinöitä ja manteleita maun mukaan, kova kuori poistettuna.

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175-asteiseksi.

  2. Levitä mantelit ja saksanpähkinät leivinpaperin päälle pellille ja pane uunin keskitasolle noin 7 minuutiksi, kunnes pähkinät saavat väriä. Hassel- ja pekaanipähkinät ruskistuvat nopeammin, niille riittää pari minuuttia lyhyempi paahtoaika. Vahdi uunia, sillä pähkinät palavat helposti.

  3. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa pähkinöitä pannussa liedellä. Liikuttele pähkinöitä kuumalla paistinpannulla, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä.

  4. Pähkinöihin saat kiiltoa, jos paahtamisen jälkeen lisäät niihin öljyä. Sataan grammaan pähkinöitä riittää yksi ruokalusikallinen öljyä. Mausta maun mukaan suolalla ja vaikkapa chilillä ja sekoita.

Juomasuositus
Paahdetut pähkinät

Paahdetut pähkinät sellaisenaan sopivat lähes kaikkien juomien kanssa. Kokeile kumppaniksi vaikkapa kuivaa sherryä tai höyryävän kuumaa glögiä.

Paahdetut, öljytyt mantelit maistuvat cocktailpalana esimerkiksi kuivan kuohuviinin tai samppanjan kanssa.