Pähkinä-fenkolipatee

Hemmottele seurueen kasvissyöjiä ja valmista mehevä vegepatee jouluaterian päärooliin paistattelemaan.

Valmistusaineet

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 iso porkkana
  • 2 lehtisellerinvartta
  • 200 g siitake- tai portobello-sieniä
  • 1 fenkoli
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl voita
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1,25 dl punaisia linssejä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 3 dl kasvislientä
  • 2 dl korppujauhoja
  • 150 g rouhittua saksanpähkinää
  • 3 isoa kananmunaa
  • 100 g voimakkaanmakuista juustoraastetta, esim. vaaleaa cheddaria
  • 3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi porkkanat pieniksi paloiksi. Kuutioi sellerit, sienet ja fenkolit pieniksi paloiksi.

  3. Kuullota sipulisilppua voi-öljyseoksessa muutama minuutti. Lisää porkkanat ja jatka paistamista muutama minuutti lisää. Sekoita joukkoon loput kasvikset ja paista muutama minuutti.

  4. Mittaa joukkoon mausteet, linssit ja tomaattipyree. Sekoita ja kaada joukkoon kasvisliemi. Anna seoksen porista miedohkolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt linsseihin. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  5. Sekoita linssiseoksen joukkoon korppujauhot, pähkinät, munat, juusto ja persiljasilppu. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaidevuokaan (vetoisuus noin 1,5 litraa). Tasoita pinta.

  6. Paista 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Peitä pinta foliolla, jos se uhkaa tummua liikaa. Anna vuoan jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

Vinkki

Jos saat käsiisi jostain kastanjoita, voit korvata pähkinät osittain tai kokonaan keitetyillä, rouhituilla kastanjoilla.

Juomasuositus
Pähkinä-fenkolipatee
Pähkinä-fenkolipateelle sopii vivahteikas ja kehittynyt toscanalainen punaviini.