Paimenen piiras eli Shepherd's pie

Tee tätä ruokaa silloin, kun tavallinen jauhelihakastike ja perunat kyllästyttävät. Paimenen piiras ei ole liian eksoottisen makuinen suomalaiseen suuhun, mutta tuo vaihtelua jauhelihakierteeseen lapsiperheissä. Sen voi tehdä myös kaupan valmiista tai jämäperunamuusista.

Valmistusaineet

  • 500 g karitsanjauhelihaa (myös tavallinen naudanjauheliha käy)

  • 1 sipuli

  • 4 porkkanaa 

  • 2 rkl voita 

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 2 rkl vehnäjauhoja

  • 2 rkl worcestershirekastiketta 

  • 5 dl vettä

  • 1 tl suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • 200 g sulatettuja pakasteherneitä 

  • 2 kg jauhoisia perunoita

  • 2½ dl maitoa 

  • 50 g voita 

  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön ajoissa. Hienonna sipuli ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä viisi minuuttia voissa. Lisää jauheliha ja ruskista.

  2. Lisää tomaattipyree ja ripottele päälle vehnäjauhot. Sekoita. Lisää worcestershirekastike, vesi, suola ja pippuri. Sekoita ja anna kiehua 15 minuuttia. Lisää joukkoon lopuksi herneet.

  3. Kuori perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois, mutta säästä vähän notkistamiseen. Lisää kattilaan kuumennettu maito ja voi. Murskaa perunat soseeksi. Lisää keitinvettä sen verran, että muusista tulee notkeaa. Voit käyttää myös edellisen päivän muusinjämät tai kaupan valmismuusia, mutta notkista muusi kuumalla maidolla ennen käyttöä.

  4. Lusikoi jauhelihakastike vuoan pohjalle ja perunamuusi kastikkeen päälle. Tee pintaan haluamiasi kuvioita ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Resepti Sanna Mansikkamäki, PERUNA parhaat reseptit -kirja (Readme), Kuva Pia Inberg, Juomasuositus Susanna Hildén & Anri Lindström / Alko
Juomasuositus
Paimenen piiras eli Shepherd's pie

Brittiläinen lohturuokaklassikko kaipaa kaverikseen tummasäyvyistä mutta pehmeää olutta. Maltillisesti humaloidut tummat lagerit tai brown alet ovat nappivalinta tämän ruoan kanssa.