Stout-suklaakakku saa mehevyyttä ja makua stout-oluesta.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Panforte on toscanalainen herkku, jossa on paljon suklaata ja pähkinää, aavistus vin santoa mutta vain vähän jauhoja.
Panforten itseoikeutettu kumppani on valmistuksessakin käytetty vin santo. Jos pidät kepeästä kukkeudesta ja kuplista, valitse kakun kumppaniksi kuohuva asti tai helmeilevä moscato d’asti.
5 dl pähkinöitä (esim. hassel- tai saksanpähkinöitä ja kuorellisia manteleita)
150 g kuivattuja hedelmiä (esim. viikunaa, aprikoosia tai luumua)
1,5 dl vaaleaa siirappia
1 dl fariinisokeria
200 g tummaa suklaata (tai vegaanista tumma suklaata)
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
Päälle
tomusokeria
Paloittele pähkinät tai mantelit. Paahda niitä muutama minuutti kuivalla, kuumalla pannulla. Poista viikunoista kovat kannat. Leikkaa hedelmät pieniksi paloiksi.
Laita hedelmät kattilaan viinin, siirapin ja sokerin kanssa. Anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Rouhi suklaa. Lisää se kattilaan ja sekoita, kunnes suklaa sulaa. Yhdistä suklaaseos, pähkinät, jauhot ja kaakaojauhe. Kääntele nopeasti sekaisin.
Kaada taikina leivinpaperilla pingotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 22 cm). Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on keskeltä vielä tahmea, mutakakun tyylinen paistos. Kakku kypsyy hieman myös uunista ottamisen jälkeen.
Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Kakku maistuu herkulliselta sellaisenaan, mutta sen kanssa voi tarjota vanilja- tai pähkinäjäätelöä.