Takaisin
Resepti

Paistettu poron filee

Gluteeniton

Paistettu poron filee

Gluteeniton
60+ min
2 hlö
60+ min
2 hlö

Paista poron filee kauniin roseeksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Keitä lanttukuutiot ja soseuta kypsät juurekset pyreeksi. Näyttävyyttä herkulliseen annokseen tuovat granaattiomenan siemenet. 

Juomasuositus

Kaada poron kaveriksi lasillinen Espanjan nousevan viinialueen, Ribera del Dueron punaviiniä. Klassikkoalue Riojan tavoin ­täällä Tempranillo on rypäleiden kuningas ja se tunnetaan alueella myös nimellä Tinto Fino. Punaviinit ovat tumman marjaisia ja usein myös rotevia, joten ne sopivat erinomaisesti punaiseksi jätetylle riistalihalle. 

Valmistusaineet
  • ½ rkl rypsiöljyä 

  • 1 rkl voita 

  • 2 timjamin oksaa 

  • 200 g poron ulkofileetä 

  • ¼ tl suolaa 

  • ½ tl rouhittua mustapippuri


Lanttupyree eli toisenlainen lanttulaatikko 

  • 500 g lanttua 

  • 50 g voita 

  • 1 rkl siirappia 

  • ½ tl suolaa  

  • ¼ tl inkivääriä 

  • 1/8 tl muskottipähkinää


Koristeluun 
 

  • 1 granaattiomena  

  • tuoretta timjamia 

Valmistusohjeet
  1. Lisää paistinpannulle rypsiöljy, voi ja timjamin oksat. Kuumenna pannu ja paista poronfilee kauniin väriseksi. Työnnä fileeseen lämpömittari ja paista 150-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on noin 53–55 astetta. Varo kypsentämästä poron fileetä aivan kypsäksi. Silloin upea raaka-aine on pilalla ja liha muuttuu maksamaiseksi. 

  2. Mausta poronfilee suolalla ja mustapippurilla. Anna lihan tekeytyä foliolla peitettynä 5 minuuttia ennen leikkaamista.  

  3. Kuori lanttu ja leikkaa se kuutioiksi. Keitä suolaamattomassa vedessä noin 15–20 minuuttia, kunnes lantut ovat kypsiä. Valuta keitinvesi pois. 

  4. Mittaa tyhjään kattilaan voi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä. Lisää joukkoon keitetty ja hyvin valutettu lanttu. Soseuta seos tasaiseksi sauvasekoittimella.  

  5. Halkaise granaattiomena ja koputtele puolikkaista siemenet irti esimerkiksi puukauhalla.  

  6. Leikkaa poronfilee 1 cm paksuiksi viipaleiksi ja tarjoa lanttupyreen kanssa. Koristele annos granaattiomenalla ja timjamilla. 

Resepti Mika Rampa, kuva Satu Nyström