Takaisin
Resepti

Poropiirakka maistuu mukavan metsäiseltä

Gluteeniton

Poropiirakka maistuu mukavan metsäiseltä

Gluteeniton
60+ min
6 henkilöä
60+ min
6 henkilöä
Gluteenittoman poropiirakan pohja saa makua rapeasta siemennäkkäriseoksesta. Poron seuraksi sopii punajuuri ja juomana maistuu kevyt pinot noir -punaviini.
Juomasuositus

Vaikka pinot noir -viinit ovat väriltään usein vaaleita, ne yllättävät syvän syksyisellä aromaattisuudellaan. Tasapainoisesti tammitettu pinot noir Chilen viileiltä viinialueilta korostaa punajuuren maanläheisiä makuja ja jättää tilaa herkälle sisäfileelle.

Valmistusaineet
  • Pohja:

  • 3 dl siemennäkkäriseosta (gluteeniton)

  • 50 g voita sulatettuna

  • 1 kananmuna

  • 1/4 tl suolaa

  • Täyte:

  • 300 g punajuuria

  • 1 dl kuohukermaa

  • 2 kananmunaa

  • 100 g savujuustoa

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/2 tl mustapippuria

  • 1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

  • 150 g poron sisäfileetä

  • 1/2 tl suolaa + mustapippuria

  • 1 rkl voita

  • Karamellisoidut karpalot:

  • 2 rkl ruokosokeria

  • 1 dl punaviiniä

  • 1 dl karpaloita

Valmistusohjeet
  1. Sekoita pohjan kaikki ainekset keskenään ja painele taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 min.

  2. Keitä punajuuret kypsiksi. Kuori punajuuret ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon kerma, kananmunat ja hienoksi raastettu juusto. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla rosmariinilla. Kaada seos piirakkapohjan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20–25 min, kunnes piirakka on hyytynyt kokonaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, ja leikkaa piirakka kuuteen osaan.

  3. Valmista poron sisäfilee. Poista kalvot tarvittaessa. Lisää pannulle voi ja paista sisäfilee kypsäksi, kunnes sisälämpö 52–53 astetta. Hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Jätä vetäytymään lautaselle.

  4. Valmista karamellisoidut karpalot. Kuumenna kattilassa ruokosokeri, punaviini. Keitä kunnes seos on paksuhkoa ja kaada se kulhoon karpaloiden päälle. Sekoita.

  5. Leikkaa poron sisäfilee ohuiksi siivuiksi ja asettele ne piirakkapalojen päälle. Lisää lusikallinen karamellisoituja karpaloita pinnalle. Koristele halutessasi hienonnetulla rosmariinilla, sormisuolalla ja mustapippurilla.

Poropiirakan ohje on tehty pyöreälle (Ø 24 cm) piirakkavuoalle.


Resepti Mika Rampa kuvat Johanna Myllymäki