Punaviinisetsuuri ja tattivoi

Leipä voidaan viedä lahjaksi kauniissa keraamisessa vuoassa, lahjapaperina toimii kankainen liina. Tattivoi sujautetaan mukaan pakettiin veitsen kera pienessä purkissa.

Valmistusaineet

  • 1 tl rouhittuja kuminansiemeniä

  • 8 dl spelttihiivaleipäjauhoja

  • 2 tl suolaa

  • 1 tl kuivahiivaa

  • 2 dl punaviinisiirappia

  • 2 dl haaleaa vettä

Punaviinisiirappi

  • 5 dl punaviiniä

  • 1 dl sokeria

Tattivoi

  • 15 g kuivattuja herkkutatteja

  • 200 g voita

  • ripaus merisuolahiutaleita

  • tuoreita timjaminlehtiä

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin punaviinisiirappi. Mittaa kattilaan viini sekä sokeri. Anna kiehua hiljakseen, kunnes jäljellä on noin kaksi desilitraa nestettä. Jäähdytä.

  2. Rouhi kuminansiemenet murskaksi morttelissa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada ainesten päälle vesi ja punaviinisiirappi. Sekoita ja peitä seos foliolla ja anna nousta vähintään 12 tunnin ajan tai yön yli.

  3. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja ripota pinnalle hieman jauhoja. Taittele taikinan reunoja muutamia kertoja (n. 6–8 krt) taikinan keskelle, kunnes taikina on napakkaa. Anna leivän nousta vielä 30 minuutin ajan liinan alla peitettynä.

  4. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja laita kannellinen valurautapata uuniin. Kun uuni on kuuma, ota pata ulos uunista ja laita noussut leipä kuumaan vuokaan. Laita kansi vuoan päälle ja leipä uuniin. Anna leivän kypsyä 250-asteessa puolisen tuntia, laske sitten lämpöä 200 asteeseen, ota kansi pois padan päältä ja kypsennä leipää vielä 15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä ennen paketoimista.

  5. Valmista lopuksi tattivoi. Murskaa kuivatut sienet morttelissa ja sekoita ne hieman huoneenlämmössä pehmenneeseen voihin suolakiteiden sekä timjamin lehtien kera. Pakkaa voi lasipurkkiin ja vie lahjaksi leivän mukana.

Juomasuositus
Punaviinisetsuuri ja tattivoi

Tämän tunnelmallisen lahjan kanssa pakataan mukaan rustiikkinen, täyteläinen viini RiojastaRibera del Duerosta tai Barolosta.