Raparperitäytekakku

Raparperi on kevään odotetuin tulokas, mutta onneksi satoa saa pitkin kesää. Raparperin happamat varret taipuvat makeiksi sokerin ja voin käsittelyssä.

Ilahduta rakkaitasi hempeäsävyisellä kakulla, jossa mehevä kakkupohja kohtaa raparperin raikkaan maun. Paahdettu valkosuklaa ja raparperihillolla aateloitu kerma maksimoivat makuelämyksen.

Valmistusaineet

Pohja:

  • 225 g voita

  • 2 1/2 dl ruokosokeria

  • 4 munaa

  • 1 3/4 dl spelttivehnäjauhoja

  • 2 tl leivinjauhetta

  • 1 tl aitoa vaniljaa jauheena

  • 2 rkl ranskankermaa

Kuorrute:

  • 200 g voita

  • 200 g tuorejuustoa

  • 5 dl tomusokeria

  • pisara punaista karamelliväriä

Paahdettu raparperi:

  • 6–7 dl raparperin paloja eli noin 6 vartta raparperia

  • 2–3 rkl ruokosokeria

Paahdettu valkosuklaa:

  • 150 g valkosuklaata

Raparperi-rahkatäyte:

  • 1 3/4 dl kuohukermaa

  • 4 liivatelehteä

  • 2 tl sitruunanmehua

  • 250 g rahkaa

  • 1 1/2 dl raparperihilloa

  • 1 tl aitoa vaniljaa

Kakkuvuoan voiteluun:

  • voita ja korppujauhoja

Koristeluun:

  • uunikuivattuja raparperin suikaleita 

  • vaaleanpunaisia marenkeja

  • vaaleanpunaisia koristepalloja

Valmistusohjeet

Kuorrute:

  1. Valmista ensin kakun kuorrute vatkaamalla voi ja tuorejuusto hyvin sekaisin.
  2. Lisää joukkoon tomusokeri sekä lopuksi hieman punaista karamelliväriä.
  3. Anna kuorrutteen olla viileässä puolisen tuntia ennen käyttöä. Näin se levittyy parhaiten.

Pohja:

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri vaahdoksi.
  2. Lisää munat yksitellen voiseoksen joukkoon hyvin vatkaten.
  3. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja vanilja.
  4. Lisää jauhot erissä taikinaan, ja lisää lopuksi ranskankerma.
  5. Voitele kakkuvuoka (n. 20 cm halkaisijaltaan) voilla ja jauhota se korppujauhoilla.
  6. Paista kakkua 180-asteisessa uunissa noin 50–60 minuutin ajan, kunnes kakkuun työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Koristelu:

  1. Valmista kuivatut raparperikoristeet höyläämällä kuorimaveitsellä ohuen ohuita kuorisuikaleita 3–4 raparperinvarresta. Levitä nämä pellille kiemuraisina suikeroina. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Sammuta uuni ja kuivata kuorisuikaleita uunissa noin 8–10 minuutin ajan, kunnes ne ovat rapeita ja kuivia.

Paahdettu raparperi:

  1. Leikkaa loput raparperit (höylätyt ja höyläämättömät) noin puolentoista settimetrin pituisiksi pätkiksi ja levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Ripota päälle sokeri ja paahda paloja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta pysyvät vielä koossa.


Paahdettu valkosuklaa:

  1. Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi ja paahda niitä 125-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan, kunnes ne muuttuvat vaaleanruskeiksi ja hieman rapeutuvat.

Raparperi-rahkatäyte:

  1. Valmista täyte vatkaamalla kerma hyväksi vaahdoksi.
  2. Liota liivatelehdet ohjeen mukaan kylmässä vedessä ja liuota ne tilkkaan kuumennettua sitruunanmehua.
  3. Lisää kermavaahdon joukkoon rahka, raparperihillo ja vanilja sekä liivatelehdet.
  4. Sekoita ja anna täytteen hyytyä hetki jääkaapissa.


Viimeistely:

  1. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan.
  2. Levitä kahden alimman kerroksen väleihin raparperi-rahkatäytettä. Jätä noin senttimetrin verran tilaa reunoille, jotta täyte ei valu ulos kakkua kootessa.
  3. Levitä kerrosten täytteen päälle paahdetut raparperinpalaset ja paahdettua valkosuklaata.
  4. Levitä kuorrute kakun päälle. Kokoa kakun päälle kuivatut raparperin kuorisuikaleet, 7–8 vaaleanpunaista marenkia ja viimeistele kakku vaaleanpunaisilla koristepalloilla.


Resepti ja kuvat: Mari Moilanen

Juomasuositus
Raparperitäytekakku

Tarjoa kakku puolikuivan roseeviinin kera.