Uuden-Seelannin sauvignon blancit sopivat loistavaksi rapupöydän viineiksi.
Katso lisää juomavinkkejä >
Odotathan hetken…
Rapujen keittäminen onnistuu, kun huomioit muutamat niksit.
Ravuille sopivat erityisen hyvin vivahteikkaat ja ryhdikkäät rieslingit, Chablis’t ja sauvignon blancit, joista löytyy myös hieman mineraalisuutta. Myös vivahteikas ja ryhdikäs samppanja on tyylikäs ja rapujen arvoinen vaihtoehto.
Oluenystävä valitsee ravuille raikkaan pilsin tai lagerin, joka toimii hienosti myös alkoholittomana versiona.
Ohje on neljälle:
50 rapua
iso puntti kruunutilliä
6 l vettä
2 1/4 dl karkeaa merisuolaa
6−7 sokeripalaa
Varaa rapuja alkuruokaan noin 12 kappaletta per juhlija. Jos tarjoat rapuja pääruokana, saksiniekkoja saa olla reilumminkin koosta riippuen, esimerkiksi 15 kappaletta.
Tarvitset rapujen keittämiseen riittävän suuren kattilaan (9-10 litraa), jotta ravut peittyvät hyvin liemeen. Aloita lisäämällä kiehuvaan veteen suola, sokeri ja kolmannes tilleistä varsineen. Kiehauta vesi uudelleen poreilevaksi niin, että suola liukenee veteen.
Huuhtele ravut huolella ja vaihda veteen tuoreet tillit. Valmista isoimmat ravut ensin, sillä ne tarvitsevat pidemmän keittoajan, noin 10 minuuttia. Pikku rapujen keittoaika on noin 8 minuuttia. Lisää ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Huolehdi, että vesi kiehuu aina kunnolla, kun lisäät rapuja kattilaan. Ravut kuolevat kunnolla kiehuvassa vedessä muutamassa sekunnissa. Varmista että keittämäsi ravut ovat vedessä ja pinnan alla. Laita kansi päälle ja kypsennä ravut.
Siirrä kattila liedeltä esimerkiksi tiskialtaaseen kylmään veteen (vaihda lämmennyt jäähdytysvesi uudelleen kylmään veteen). Vaihda samalla liemeen tillit. Jäähdytä ravut keitinliemessä. Siirrä jäähtyneet ravut liemessään jääkaappiin. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä.
Valuta ravut ennen tarjoilua ja asettele ne tarjoiluvadille sakset syöjää päin. Koristele tillillä.
Keitä liemi kuten edellä. Älä pihtaa tillissä vaan käytä runsain mitoin.
Jäähdytä liemi huoneenlämpöiseksi ja nouki tillit liemestä. Kaada liemi jäisille ravuille, lisää uudet tillit ja siirrä jääkaappiin liemineen vuorokaudeksi.
Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen