Ribollita – toscanalainen kasviskeitto

Tämä ribollita on hieman patamainen. Jos pidät keittomaisemmasta lopputuloksesta, niin lisää joukkoon kasvislientä. Erityisen herkullista ribollita on uudelleen lämmitettynä!

Valmistusaineet

  • 2 pientä salottisipulia

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 2 porkkanaa


  • 2 lehtisellerinvartta

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • muutama oksa timjamia ja rosmariinia

  • 1 laakerinlehti

  • 1,2 l kasvislientä

  • 1 tl sokeria

  • 100 g lehtikaalia


  • 1 prk (310/250 g) keitettyjä
valkoisia papuja

  • 2 viipaletta maalaisleipää 


  • (suolaa), muutama kierros mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

  • oliiviöljyä

  • raastettua pecorinoa tai parmesaania

  • maalaisleipää

Valmistusohjeet

  1. Kuori sipulit ja porkkanat ja viipaloi ne. Viipaloi sellerit.

  2. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen.

  3. Lisää kattilaan tomaattipyree, yrtit ja laakerinlehti. Jatka paistamista muutama minuutti. Kaada pannulle kasvisliemi ja lisää sokeri. Anna porista miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

  4. Irrota lehtikaalista kova ranka. Revi tai leikkaa lehtikaali pieniksi paloiksi. Lisää papujen kanssa keittoon. Keitä noin 5 minuuttia tai kunnes kaalit pehmenevät.

  5. Leikkaa kaksi viipaletta leipää kuutioiksi. Lisää keittoon. Kääntele sekaisin.

  6. Lusikoi keitto lautasille. Valuta päälle hieman oliiviöljyä, ripottele juustoa ja tarjoa leivän kanssa.

Juomasuositus
Ribollita

Ribollitan runsasmakuiseen seuraan sopii kevyehkö mutta aromikas punaviini, esimerkiksi marjaisa ja raikas chianti Toscanasta tai valpolicella Venetosta.

Oman maun mukaan keitolle voi valita myös pirteän ja hedelmäisen italialaisen valkoviinin tai raikkaan ja maltaisen lagerin.