Riekkoa kotimaisella marjakastikkeella

Kotimaiset marjaviinit istuvat mainiosti riekolle, joka on kruunattu viinimarjoista ja katajanmarjoista tehdyllä marjakastikkeella. Kokonaisuutta tasapainottaa purkkiperunat sekä suolatut tyrnit.

Tarvittavat työvälineet: suljettava lasipurkki, raastinrauta, kuivuri

Valmistusaineet

Kuivattu riekko

  • 2 riekon rintaa

  • 1 tl suolaa

Paistettu riekon rinta

  • 4 riekonrintaa

  • öljyä

  • muutama katajan oksa

  • suolaa

  • 2 rkl voita

Marjakastike

  • 3 dl viinimarjaviiniä

  • 10 kpl katajanmarjaa

  • ½ tl suolaa

  • 4 cl tyrnimarjamehua

  • 40 g voita

  • 2 tl perunajauhoa

Purkkiperunat

  • 5 kpl isoja perunoita

  • 1 rkl tyrniä

  • katajan oksia

  • 1 tl suolaa

  • auringonkukkaöljyä

Suolatut tyrnit

  • 100 g tyrniä

  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet

Kuivattu riekko

  1. Suolaa riekon rinnat molemmilta puolilta.
  2. Kuivaa 65-asteisessa kuivurissa (tai uunissa luukku auki, tuuletin päällä) vuorokauden ajan.
  3. Raasta rinta raastinraudalla annoksen päälle.

Paistettu riekon rinta

  1. Paista nahkapuoli öljyssä kuumassa pannussa.
  2. Lisää suola ja katajat.
  3. Käännä rinnat, lisää voi ja ota pannu pois lämmöltä. Valele rintoja vaahtoutuneella voilla noin minuutin ajan. 
  4. Nosta rinnat pannusta ja anna asettua folioon käärittynä 5 minuutin ajan.
  5. Leikkaa siivuiksi.

Marjakastike

  1. Keitä miedolla lämmöllä viiniä ja katajanmarjoja 10 minuuttia.
  2. Siivilöi katajanmarjat pois, lisää tyrnimehu ja suola.
  3. Sulata joukkoon voi ja lisää perunajauhot jatkuvasti sekoittaen. Kiehauta.

Purkkiperunat

  1. Pese ja kuutioi perunat
  2. Lado suljettavaan lasipurkkiin perunoita, tyrniä, katajaa ja suolaa.  Lisää viimeisenä öljy niin, että massa on öljyn peitossa. Älä täytä purkkia äärimmilleen täyteen.
  3. Kypsennä 125-asteisessa uunissa tunnin ajan.
  4. Nosta huoneenlämpöön tekeytymään puoleksi tunniksi.
  5. Jäähdyttyään perunat voi siirtää jääkaappiin, missä ne säilyvät avaamattomina viikkoja. Perunat voi kypsentää myös muussa astiassa öljyyn peitettynä.

Suolatut tyrnit

  1. Suolaa tyrni. Happamat marjat kestävät isoja määriä suolaa. Suola tuo marjoista esiin yllättäviä aromeita.

Raasta kuivattu riekko perunoiden päälle ja tarjoile paistettu riekko purkkiperunoiden, suolattujen tyrnien ja marjakastikkeen kanssa.