Siikaseljanka

Siikaseljanka on tomaattipohjainen, smetanalla silattu tyylikäs keitto, johon voi laittaa lisäksi muitakin kaloja tai katkarapuja.

Seljanka on alun perin venäläinen kalakeitto, johon tuovat makua maustekurkku, kaprikset ja smetana.

Valmistusaineet

  • 2 salottisipulia

  • 100 g juuriselleriä

  • 2 pientä fenkolia

  • 8 kiinteää perunaa

  • 3 rkl rypsiöljyä

  • 4 rkl tomaattipyreetä

  • 1 l kala- tai kasvislientä

  • 400 g siikaa tai lohta ruodottomina, nahattomina kuutioina

  • 2 maustekurkkua

  • 1 rkl pieniä kapriksia

  • 1 rkl sitruunamehua

  • (suolaa), muutama kierros mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

  • hienonnettua ruohosipulia

  • isoja kapriksia

  • sitruunalohkoja

  • smetanaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi paloiksi. Kuori selleri ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Viipaloi fenkoli. Kuori ja paloittele perunat.
  2. Kuullota kasviksia kattilassa öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin. Kaada kattilaan kalaliemi. Kiehauta seos ja vähennä lämpö keskilämmölle. Anna porista kannen alla noin 20 minuuttia.
  3. Lisää kattilaan kalapalat, kun perunat ovat lähes kypsiä. Jatka keittämistä, kunnes kala on kypsää.
  4. Lisää joukkoon kuutioitu kurkku ja kaprikset. Mausta keitto sitruunamehulla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Tarjoa keitto ruohosipulin ja isojen kapristen kanssa. Anna jokaisen syöjän puristaa keittoon juuri ennen tarjoilua sitruunamehua ja lisätä smetanaa.

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen

Juomasuositus
Siikaseljanka

Tomaatin hapokkuus ja smetanan täyteläisyys tekevät roseekuohuviinistä tai roseesamppanjasta väriä myöten täydellisen vaihtoehdon siikaseljankalle.

Oluista raikkaat ja rapsakat pilsit tai hedelmäiset alet toimivat myös mainiosti.