Takaisin
Resepti

Sitruunarisotto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio

Sitruunarisotto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
30 min
4 henkilöä
30 min
4 henkilöä

Italialainen klassikko sitruunarisotto on herkku, joka vie kielen mennessään ja kohottaa mielen makutaivaaseen.

Juomasuositus

Italialaisen risoton kruunaa raikkaan yrttinen valkoviini esimerkiksi Pohjois-Italian Soavesta. Laadukkaat valkoviinit Soaven alueelta ovat riittävän hapokkaita risoton sitruunaisille sävyille. Hedelmäiset ja pähkinäiset Franciacortan alueen kuohuviinit ovat myös kokeilemisen arvoisia.

Valmistusaineet
  • 7 dl kanalientä

  • 2 salottisipulia

  • 2 rkl öljyä

  • 1 rkl voita

  • 3 dl risottoriisiä

  • 1–2 dl valkoviiniä

  • 1/4 dl sitruunanmehua

  • 1–2 rkl luomusitruunan kuoriraastetta

  • 4 rkl voita

  • 4 rkl parmesaania

  • mustapippuria myllystä

  • suolaa

Päälle:

  • tuoretta minttua 

  • sitruunan kuoriraastetta

Valmistusohjeet
  1. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit pannulla tai kattilassa öljy-voiseoksessa. 

  2. Lisää riisi, kuullota viisi minuuttia tai kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini ja puristettu sitruunan mehu. Keitä, kunnes neste on haihtunut. 

  3. Mittaa sekaan puolet kanaliemestä ja keitä, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Lisää loput liemestä vähitellen. Risotto kypsyy noin 20 minuuttia. 

  4. Siirrä risotto liedeltä, sekoita sitruunankuoriraaste voin ja parmesaanin kanssa risottoon. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. 

  5. Koristele annokset tuoreella mintulla, kuoriraasteella ja parmesaanijuustolla. Tarjoa heti. Ruokailijat odottavat risottoa, risotto ei odota ruokailijoita!

VINKKI! Parmesaani ja kanaliemi ovat suolaisia, joten risotto ei välttämättä tarvitse suolaa.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen