-
Pese ja kuivaa sitruunat. Leikkaa neljä sitruuna pitkittäin halki. Koverra ja puhdista sisukset pois, ota hedelmänliha ja mehu talteen. Laita kuoret pakastimeen.
-
Purista ja siivilöi sitruunoiden mehu. Raasta vielä yhden sitruunan kuoret. Purista tarvittaessa lisää mehua, kunnes mehua on 2 dl.
-
Mittaa kondensoitu maito, ranskankerma, mascarponejuusto, vaniljasokeri sekä sitruunan mehu ja raaste kulhoon ja soseuta sauvasekoittajalla sileäksi. Lisää halutessasi massaan lakritsajauhetta tai viipaloitua lakritsaa.
-
Lusikoi massa kuoriin ja laita loput (noin puolet) pakastuksen kestävään astiaan. Peitä kuoret ja astia kelmulla. Jäähdytä seuraavaan päivään.
-
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan ja vatkaa, kunnes marenki on tanakkaa. Siirrä sitruunapuolikkaat vadille. Peitä puolikkaiden pinnat huolellisesti ja nopeasti marengilla. Ole tarkkana, ettei reunoille jää ilmarakoja. Ripota koristeeksi mantelilastuja.
-
Nosta vati uunin ylätasolle noin viideksi minuutiksi, kunnes marenki saa pintaansa hiukan ruskea väriä. Tarjoa heti.
Vinkki! Jäätelöä riittää puolikaskin annos, mutta kannattaa tehdä koko määrä, sillä se on herkullista.
Anna tällöin astiaan tehdyn jäätelön pehmentyä huoneenlämmössä hetki ennen tarjoilua.
Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen