Takaisin
Resepti

Valkoviinikastike

Kasvisruokavalio

Valkoviinikastike

Kasvisruokavalio
20 min
4 henkilöä
20 min
4 henkilöä

Valkoviinikastikkeessa on viinin tuoma hienostunut maku, ja se maistuu ihanasti kalan kanssa. Kun tuunaat perusohjetta, saat ihanan kastikkeen kalan lisäksi myös kanalle, pastalle ja vaikkapa simpukoille.

Valmistusaineet

Peruskastikepohja:

  • 2 salottisipulia

  • 4 rkl voita

  • 1 rkl vehnäjauhoja

  • 2 dl kuivaa valkoviiniä (esim. riesling)

  • 2 dl kermaa

  • ripaus valkopippuria

  • 1/2 tl suolaa

Rakuunalla maustettu kastike:

  • 1 tl kuivattua tai 1–2 rkl tuoretta rakuunaa

  • 1 rkl sitruunamehua

Kevätsipuli-persiljakastike:

  • 2 rkl hienonnettua kevätsipulia

  • 2 rkl persiljaa 

Herkkusienikastike:

  • 1 dl viipaloituja, tuoreita herkkusieniä

Valmistusohjeet
  1. Kuullota hienonnetut sipulit voissa. Ripottele päälle vehnäjauhot, sekoita sekaisin ja lisää viini sekä kerma. Kiehauta kastike ja keitä noin 5 minuuttia. Soseuta sileäksi tai siivilöi sipulit pois. Mausta kastike valkopippurilla ja suolalla. Tarjoa vaikka kalan kaverina. 

  2. Rakuunalla maustettu valkoviinikastike: mausta peruskastike rakuunalla ja sitruunamehulla. Käytä valkoviininä esimerkiksi hedelmäistä chardonnayta. Tämä kastike sopii hyvin kalalle ja kanalle. 

  3. Kevätsipuli-persiljakastike: mausta peruskastike kevätsipulilla ja persiljalla. Käytä viininä uuden maailman chardonnayta. Kastike maistuu mainiosti pastan kanssa.

  4. Herkkusienikastike: Lisää peruskastikkeeseen viipaloidut, tuoreet herkkusienet. Käytä viininä chablista tai sauvignon blancia. Tämä kastike on erinomainen simpukoille.

Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen