Sienileivät ovat täydellinen alkupala tai pikkusuolainen herkku. Näiden sienileipien juju on maukas tatti, jota täydentää karamellinen sipuli.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Venäläiset pelmenit ovat osa itäistä ruokaperinnettämme. Tässä reseptissä nyytit täytetään kasvissyöjälle sopivaksi ja tarjoillaan raviolien tapaan kermaisen tattikastikkeen kanssa.
Valitse pelmeneille marjaisa ja raikas punaviini Italian Toscanasta. Keskitäyteläisen, kirsikkaisen Chiantin tai Chianti Classicon hapokkuus taittaa kermaisuudelta liian täyteläisyyden ja raikastaa jälkimaun.
4½ dl durumvehnäjauhoja
1 dl vettä
1 kananmuna
½ tl suolaa
Täyte:
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1¼ dl tummaa soijarouhetta
noin 2½ dl vettä tai kasvislientä
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl paprikajauhetta
muutama kierros kuivattua chiliä myllystä
(suolaa), mustapippuria myllystä
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
Tattikastike:
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
4 dl pannuvalmiita paloiteltuja sieniä, esim. tatteja tai suppilovahveroita
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
½ dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
3 rkl hienonnettua ruohosipulia tai lehtipersiljaa
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
Tee taikina. Sekoita jauhot, vesi, muna ja suola yhteen. Vaivaa taikinaa koneella noin 5 ja käsin noin 10 minuuttia. Tee taikinasta pallo ja kietaise se kelmuun. Laita viileään noin puoleksi tunniksi.
Tee täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä kypsiksi. Lisää soijarouhe ja valmista pakkauksen ohjeen mukaan pannulla. Mausta hunajalla, paprikalla, chilillä ja pippurilla. Jos käytät kasvislientä soijarouheen nesteenä, suolan voi jättää pois. Lisää ruohosipuli ja sekoita hyvin.
Jaa taikina kahtia. Kauli palat mahdollisimman ohuiksi levyiksi. Ota levystä ympyröitä pyöreällä muotilla (halk. noin 5 cm). Nosta ympyröille 1–2 teelusikallista täytettä. Taita taikinapalat puolikuuksi. Nipistele reunat tiukasti yhteen.
Laita pelmenit pakastimeen noin tunniksi.
Tee kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sieniä pannulla, kunnes niistä ei enää irtoa nestettä. Lisää sipulit, voi ja öljy. Jatka paistamista muutama minuutti. Lisää viini ja kerma. Anna porista miedohkolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta yrttisilpulla, suolalla ja pippurilla.
Keitä pelmenit muutamassa erässä kattilassa kasvisliemessä. Kun pelmenit nousevat pintaan, keitä vielä 2 minuuttia lisää.
Sekoita pelmenit kastikkeen kanssa ja tarjoa heti. Voit halutessasi raastaa pelmenien pinnalle parmesaania tai muuta maukasta juustoa.
Vinkki: Käytä pelmeneihin durumvehnäjauhoja. Sen avulla taikina on helpommin kaulittavaa kuin tavallisia vehnäjauhoja käyttäen.
Resepti Sanna Kekäläinen, kuva Reetta Pasanen