Takaisin
Resepti

Amerikkalainen omenapiiras

Kasvisruokavalio

Amerikkalainen omenapiiras

Kasvisruokavalio
60 min
12 hlö
60 min
12 hlö

Periamerikkalainen amerikkalainen omenapiiras on päältä rapea ja sisältä yltäkylläisen omenainen. 

Juomasuositus

Omenapiiras pitää rusinaisista Muscat-rypäleistä tehdyistä makeista valkoviineistä ja jälkiruokaviineistä.

Muscat-rypälettä kutsutaan myös nimillä Moscatel, Moscato ja Muskat. Muscat-lajikkeita on useita.

Valmistusaineet

Taikina

  • 5 1/2 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)

  • 1 tl suolaa

  • 1 rkl kidesokeria

  • 80 g huoneenlämpöistä kookosrasvaa (Cocos)

  • 80 g kylmää voita

  • 6–7 rkl kylmää vettä

Täyte

  • n. 750 g punaisia ja makeita omenoita

  • n. 450 g vihreitä ja kirpeitä omenoita

  • 1  1/4 dl kidesokeria

  • 2 rkl tummaa ruokokidesokeria

  • 1 tl jauhettua kanelia

  • 1 tl jauhettua inkivääriä

  • 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1/2 dl vehnäjauhoja

Tarjoiluun

  • vaniljajäätelöä

Valmistusohjeet
  1. Valmista taikina. Sekoita nopeasti yleis- tai monitoimikoneessa vehnäjauhot, suola ja sokeri. Lisää pieninä nokareina pehmeä kookosrasva ja kylmä voi. Anna koneen käydä hetki, kunnes taikina on murumaista.

  2. Lisää vesi ja sekoita nopeasti, kunnes taikina pysyy koossa. Jos taikina on vieläkin liian kuivaa ja murumaista, lisää vettä 1 tl kerrallaan ja välillä sekoittaen.

  3. (Huom! Voit myös valmistaa taikinan käsin. Nypi rasva ja kuivat aineet yhteen kulhossa tai käytä apuna kahta veistä, joilla ”leikkaat” taikinan murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.)

  4. Muotoile taikina kahdeksi palloksi, joista toinen on hieman suurempi. Taputtele pallot ohuemmiksi levyiksi ja kääri ne muovikelmuun. Siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi. Voit tehdä taikinan valmiiksi jo 1–2 päivää ennen piiraan paistamista.

  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli laajempi taikinalevy jauhotetulla leivonta-alustalla halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 24–26 cm) ja painele se tasaisesti reunoille. Kauli toinenkin taikinalevy hieman vuokaa suuremmaksi levyksi. Siirrä taikinalla vuorattu vuoka ja kaulittu kansilevy erillään hetkeksi jääkaappiin.

  6. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat noin puoli senttiä paksuiksi lohkoiksi. Siirrä omenalohkot kulhoon. Sekoita omenalohkoihin sokerit, mausteet, sitruunamehu ja vehnäjauhot. Anna omenoiden maustua 10 minuuttia.

  7. Levitä omenatäyte taikinalla vuorattuun piirasvuokaan. Painele kaulittu kansilevy täytteen päälle. Taita taikina reunojen yli ja leikkaa ylimääräinen taikina siististi veitsellä pois. Voit koristella kannen ylimääräisellä taikinalla. Muotoile silloin taikinasta omenan ja/tai lehtien kuvia ja kiinnitä ne vedellä. Pistele kuoritaikinaan reikiä tai viiltoja, joista höyry pääsee pois paistamisen aikana.

  8. Nosta vuoka uunipellille, jotta vuoasta mahdollisesti valuva neste ei pala kiinni uunin pohjaan. Paista piirasta uunin keskitasolla 30 minuuttia. Peitä piiras leivinpaperilla ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä ja piiras on saanut kauniin värin.

  9. Anna piiraan jäähtyä tunnin ajan ennen tarjoilua. Voit myös jäähdyttää sen kokonaan ja tarjoilla vasta myöhemmin. Parhaimmalta piiras maistuu hieman lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.