Appelsiiniposset mantelikeksien kera

Lemon possetina tunnettua peribrittiläistä jälkiruokaa nautittiin hyvää tekevänä ravintona jo keskiajalla.

Hauska nimi juontaa juurensa ruukkuun, jossa maito juoksutettiin. Alkuaan sitruunamehun tilalla käytettiin joko viiniä tai olutta.

Valmistusaineet

  • 4 dl kuohukermaa

  • 1 dl sokeria

  • 3/4 dl appelsiinin mehua

  • 1/4 dl sitruunan mehua

  • 1 appelsiinin kuori raastettuna (luomu)

Mantelikeksit

30–35 kpl

  • 150 g voita

  • 1  1/4 dl sokeria

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 1 muna

  • 2 keltuaista

  • 2  1/2 dl vehnäjauhoja

  • 1  1/2 dl mantelijauhetta

Pinnalle

  • mantelirouhetta

Valmistusohjeet

  1. Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon ­appelsiinin ja sitruunan mehut. Raasta huolellisesti pestyn ­appelsiinin kuori ja lisää ­seokseen. Säästä hiukan raastettua kuorta koristeeksi.

  2. Kaada seos annoskulhoihin, esimerkiksi lasi tai kahvikuppi käy mainiosti. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.


Mantelikeksit
  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna ja keltuaiset yksi ­kerrallaan koko ajan sekoittaen. ­Lisää vehnäjauhot ja mantelijauhe ja sekoita taikina tasaiseksi.

  2. Pyöritä taikina jauhotetuin käsin tangoksi ja jaa se noin 35 palaan. Aseta palat pellille leivinpaperin päälle väljästi ja litistä paloja ­hieman sormilla ­painellen. Ripottele pintaan manteli­rouhe. Paista 200 ­asteessa 8–10 ­minuuttia.



Vinkki

Tämän jälkiruoan voi valmistaa päivää, kahta ennen tarjoilua. Tiiviisti pakatut manteli­keksit säilyvät huoneenlämmössä muutamia viikkoja.

Posset tarvitsee saostuakseen riittävästi happoa, joten kannattaa valita pieniä ja ohut­kuorisia, mieluiten luomu­appelsiinejä.
Juomasuositus
Appelsiiniposset mantelikeksien kera

Appelsiinipossetin kumppaniksi sopii pirskahteleva ja makea italialainen valkoviini moscato d'asti.

Tummemman ja täyteläisemmän viinin ystävä voi kokeilla myös väkevää kyproslaista commandaria-viiniä.