Broilerinkoipia ja picadaa

Katalonialainen picada on herkullinen maustetahna, josta jokaisella kokilla on oma reseptinsä. Muutama pala tummaa suklaata antaa kastikkeeseen meksikolaista molea muistuttavan makuvivahteen, mutta ei tulisuutta.

Valmistusaineet

  • 8–12 broilerinkoipea
  • suolaa, mustapippuria myllystä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • n. 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 prk (400 g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja
  • 1/4 tl sahramia
  • 4 dl kanalientä
  • 1/2 dl kuivaa sherryä
  • 1 laakerinlehti
  • (2 tl raastettua appelsiininkuorta)
  • muutama oksa timjamia

Maustetahna:
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • n. 2 tl öljyä
  • 1 viipale paahdettua, vaaleaa maalaisleipää ilman kuoria
  • 1 dl paahdettua mantelirouhetta tai mantelilastuja
  • 1/3 tl sahramia
  • 1 tl kanelia
  • n. 30 g tummaa suklaata raastettuna, kaakaopitoisuus vähintään 70 %
  • muutama oksa hienonnettua lehtipersiljaa
  • suolaa, mustapippuria myllystä

Valmistusohjeet

  1. Pyyhi broilerinkoivet talouspaperilla. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Kuori ja hienonna sipulit.

  2. Paista broilerinkoipiin kaunis väri pannulla öljyssä. Lisää sipulisilppu ja jatka paistamista noin minuutti.

  3. Kuutioi kuoritut tomaatit ja kaada ne pannulle liemineen. Lisää joukkoon sahrami, kanaliemi, sherry, laakerinlehti ja halutessasi raastettu appelsiininkuori. Kiehauta seos, lisää timjami ja peitä kannella. Anna koipien kypsyä miedohkolla lämmöllä noin 25 minuuttia tai kunnes koivet ovat melkein kypsiä.

  4. Tee maustetahna. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota se kypsäksi pannulla. Laita seos tehosekoittimeen ja lisää leipä, mantelit, mausteet ja raastettu suklaa. Sekoita tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä.

  5. Lusikoi seos pannulle broilerinkoipien joukkoon. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia tai kunnes koivet ovat kypsiä. Mausta persiljalla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa ruoka keitetyn riisin kanssa.



Vinkki:
Broilerinkoipien sijaan kastikkeeseen voi käyttää broilerin rintafileitä, jänistä tai possunfileetä. Mantelit voi halutessaan korvata esimerkiksi saksanpähkinöillä.

Juomasuositus
Broilerinkoipia ja picadaa

Broilerinkoipien seuraksi sopii esimerkiksi muhkean täyteläinen Prioratin punaviini. Myös Katalonian tempranilloista, cabernet sauvignoneista tai niiden mausteisen marjaisista sekoituksista saa hyvän viinikumppanin tälle ruoalle.

Oluista hyviä vaihtoehtoja ovat tumman hedelmäinen ale ja tumman suklainen porter.