Elsassilainen luumupiirakka

Hyödynnä luumusato ja leivo herkullinen piiras, joka on kotoisin Alsacesta.

Valmistusaineet

  • 200 g vehnäjauhoja (noin 4 dl)

  • 100 g voita

  • 1/2 dl sokeria

  • 2 keltuaista

  • 2 tl vaniljasokeria


Täyte:

  • 1/2 kg tummia luumuja

  • 2 rkl voita

  • (2 rkl brandya tai luumulikööriä)

  • 2 munaa

  • 1 dl ruokosokeria

  • 1 dl kevytkermaa

  • 1 dl maitoa

  • 1 tl kanelia

Valmistusohjeet

  1. Nypi jauhot ja pehmeä voi muru-maiseksi. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita.

  2. Sekoita keltuaiset ja vaniljasokeri ja kaada joukkoon.

  3. Taputtele taikina voideltuun piirasvuokaan.

  4. Halkaise luumut ja poista kivet.

  5. Kuullota luumuja pannulla voissa muutama minuutti. Halutessasi kaada joukkoon alkoholi ja liekitä.

  6. Lusikoi hieman pehmenneet luumut taikinan päälle vuokaan.

  7. Sekoita sokeri ja kaneli, lisää joukkoon munat, kerma ja maito. Kaada seos luumujen päälle.

  8. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Voit halutessasi ripotella pinnalle myös rouhittua mantelia.

  9. Tarjoa piirasta esimerkiksi vaniljakastikkeen kanssa.


Vinkki:
Voit valmistaa piirastäytteen samaan tapaan myös kirsikoista, päärynöistä tai omenista.
Juomasuositus
Elsassilainen luumupiirakka

Tyylikäs ja selkeä viinivalinta on Alsacen ”vendage tardive” -jälkiruokaviini. Myös saksalainen tai itävaltalainen trockenbeerenauslese on täyteläinen viinivalinta luumupiirakalle.