Feijoada eli brasilialainen papu-lihapata

Feijoada on Brasilian kansallisruoka, ja jokaisella kokilla on sille oma ohjeensa.

Valmistusaineet

  • 500 g kuivattuja mustia papuja
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 isoa sipulia
  • 200 g pekonia
  • 450 g savukylkeä pieninä paloina
  • 2 tl suolaa
  • 3–4 laakerinlehteä
  • vettä
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 450 g porsaan ulkofileetä paloina
  • 450 g ”carne seca” eli kuivattua suolalihaa
  • 225 g tuoremakkaroita, esim. chorizoa
  • 450 g savumakkaraa, esim. linguicaa tai kielbasaa tai pieniä sormenpäänkokoisia salameja
  • n. 1 rkl öljyä

Tarjoiluun:
keitettyä riisiä, tomaatti-sipulisalaattia, valkosipulissa paistettua ja haudutettua (savoijin)kaalia

Valmistusohjeet

  1. Laita pavut likoamaan väljään, kylmään veteen yön yli. Heitä liotusvesi pois. Huuhtele pavut.

  2. Mittaa kattilaan öljy ja kuullota hienonnetut sipulit, paloiteltu pekoni ja savukylki. Lisää pavut ja sekoita varovasti. Anna kypsyä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää suola ja laakerinlehdet.

  3. Kaada kattilaan sen verran vettä, että se ulottuu noin 4 cm papujen yläpuolelle. Laita painekattilan kansi kiinni ja anna kypsyä noin 30 minuuttia. Jos käytät tavallista kattilaa, keittoaika on 40–60 minuuttia. (Tarkista keittoaika papupussista. Keittoaika riippuu myös papujen tuoreudesta.)

  4. Ota 1/3 kypsistä pavuista erilleen ja soseuta ne sauvasekottimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää tahna takaisin kattilaan.

  5. Kuori ja hienonna valkosipuli. Leikkaa possunliha, suolaliha ja makkarat paloiksi. Kuullota ne paistinpannulla öljyssä kypsiksi. Lisää rasvaisimmat lihapalat pannulle ensin ja paista pintaan sekoitellen kaunis väri. Lisää loput lihat. Paistaminen antaa lihapaloille hyvää makua.

  6. Yhdistä pavut ja lihat. Anna hautua miedolla lämmöllä, mitä pidempään, sen parempi (1–10 tuntia).



Vinkki:
Pataan voi käyttää lähes mitä tahansa lihaa. Esimerkiksi poron- tai hirvenliha ja lampaan­kyljykset sopivat ruokaan. Ohjeen lihamäärää voi pienentää ja korvata sitä vaikkapa paprikalla tai muilla kasviksilla.

Juomasuositus
Feijoada eli brasilialainen papu-lihapata

Runsasmakuisen feijoadan kanssa voi tarjota brasilialaisen malzbierin suomalaista vastinetta kotikaljaa.

Alkoholillisista juomista sen kanssa sopivat savuisen runsas eteläafrikkalainen pinotage tai shiraz sekä libanonilainen syrah-sekoite.

Oluista hyviä vaihtoehtoja ovat tummanpuhuva stout ja porter.