Fenkolin raikastama sosekeitto ja lohilautta

Tässä sosekeitossa raikas fenkoli saa seurakseen kalaa. Graavilohi leikataan tartarpihvin tapaan kuutioiksi ja kasataan leipälautalle keskelle keittoa.

Valmistusaineet

  • 4 kpl (500 g) jauhoista perunaa
  • 1 (250 g) fenkoli
  • pala (75 g) juuriselleriä
  • 2–3 salottisipulia
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 6 dl kasvislientä
  • 1 prk / 2 dl ranskankermaa (34 % rasvaa)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria rouhittuna

Sattuma: lohta leipälautalla
  • 100 g graavilohta
  • 4 viipaletta makeaa saaristolaislimppua

Makusilmä: sitruunainen tilliöljy
  • 1 1/2 dl tilliä
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1/2 tl sitruunan raastettua kuorta
  • 1/2 tl suolaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Huuhtele fenkoli ja leikkaa pois mahdolliset kolhukohdat. Paloittele fenkoli. Kuori ja paloittele myös selleri ja sipulit.

  2. Kuumenna voi kattilassa. Kumoa kasvikset joukkoon ja kääntele pari minuuttia. Lisää neste ja keitä, kunnes kasvikset ovat pehmenneet, noin 15 minuuttia.

  3. Soseuta keitto sauvasekoittajalla tai monitoimikoneen kulhossa leikkuuterällä. Sekoita joukkoon ranskankerma ja pippuri. Kuumenna ja lisää tarvittaessa nestettä. Tarkista maku maistamalla.

  4. Tee sitten leipälautta. Paloittele lohi pieniksi nahattomiksi kuutioiksi. Tee niistä kauniit keot pyöreiksi leikattujen, paahdettujen leipäviipaleiden päälle.

  5. Seuraavaksi valmista mausteöljy. Silppua tilli karkeasti. Mittaa öljy, tilli, sitruunan kuoriraaste ja suola kapeaan kulhoon. Surauta mausteöljyksi sauvasekoittajalla.

  6. Annostele keitto tarjoiluastioihin. Nosta jokaiseen lohilautta ja pirskottele pintaan tilliöljypisaroita. Koristele tuoreella tillillä ja pippurirouhaisulla. 

Juomasuositus
Juomasuositus

Valitse juomaksi itävaltalainen pirteä ja hedelmäinen tai vivahteikas ja ryhdikäs Grüner Veltliner, jonka pehmeä mausteisuus sulaa yhteen fenkolin ja tilliöljyn aromikkuuden kanssa.

Oluista pilsin yrttinen humalan puraisu sopii hienosti tämän keiton kumppaniksi.