Takaisin
Resepti

Fish and Chips de luxe

Fish and Chips de luxe

50 min
4 hlö
50 min
4 hlö

Lohturuokien klassikko, fish & chips, tehdään nyt luksusversiona. Kalan lisäksi friteerataan äyriäisiä. Lisäkkeenä kahteen kertaa paistetut ranskalaisperunat ja tartarkastike. Voit korvata osan perunoista muilla juureksilla.

Juomasuositus

Klassikkoruoalle klassikkovalinta on hedelmäinen ja vivahteikas englantilainen ale-olut, ylellinen valinta puolestaan englantilainen kuohuviini.

Valmistusaineet
  • 600 g
vaaleaa kalaa, kuten siikaa tai kuhaa
  • 300 g äyriäisiä, kuten jättikatkarapuja, kampasimpukkaa, mustekalaa 

Frittitaikina
  • 4 dl
vehnäjauhoja 
  • 2 tl
sormisuolaa 
  • 0,5 tl
leivinjauhetta 
  • 0,5 tl
mustapippuria myllystä 
  • 1 pullo (0,33 l)
kylmää olutta

Kahteen kertaan paistetut ranskalaiset
  • 8 Rosamunda-perunaa
  • n. 1 l rypsiöljyä
  • n. 1 tl sormisuolaa

Tartarkastike
  • 3 dl täysmajoneesia
  • 1 rkl pieniä kapriksia
  • 1 rkl pieniä cornichon-suolakurkkuja kuutioituna
  • 2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,5 tl sormisuolaa
  • 0,5 tl mustapippuria myllystä
  • (0,25 tl kuivattua chiliä myllystä)
Valmistusohjeet
  1. Laita jauhot ja mausteet kulhoon. Nosta kulho jääkaappiin noin vartiksi.

  2. Poista kalasta nahka ja ruodot. Leikkaa tasakokoisiksi paloiksi.

  3. Sekoita jauhoseokseen kylmä olut. Lisää tarvittaessa kylmää vettä. Taikinan kuuluu olla paksumpaa kuin lettutaikina.

  4. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Mittaa lämpötila lihalämpömittarilla. Taputtele kala- ja äyriäispalat kuiviksi talouspaperilla. Upota taikinaan. Kypsennä öljyssä muutamassa erässä. Kalapalojen kypsymisaika on 4–5 minuuttia, äyriäisille riittää minuutti vähemmän. 

  5. Nosta palat reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. 

  6. Sekoita kaikki tartarkastikkeen ainekset. Säilytä kastiketta viileässä.


Kahteen kertaan paistetut ranskalaiset

  1. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Leikkaa suorakaiteen muotoisia, paksuhkoja tankoja (n. 6 cm x 1 cm).

  2. Lämmitä kattilassa noin viisi senttiä rypsiöljyä 150-asteiseksi. Mittaa lämpö lihalämpömittarilla. Friteeraa perunoita kourallinen kerrallaan (5–10 minuuttia). Nosta ne valumaan talouspaperille ja anna jäähtyä. 

  3. Nosta öljyn lämpö 180 asteeseen. Paista perunat toiseen kertaan öljyssä kullankeltaisiksi. Näin juureksista tulee rapeampia ja maukkaampia ja kypsyvät tasaisemmin. Valuta perunat ja mausta suolalla.