Gazpacho

Tämä espanjalainen gazpacho on kylmänä tarjottava tomaattikeittoklassikko, jossa on mukavasti purutuntumaa.

Valmistusaineet

  • 5–6 (600 g) tomaattia
  • 2 (300 g) suippopaprikaa
  • 1/2 (150 g) kurkkua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 palaa maalaisleipää tai ciabattaa
  • 4 dl vettä
  • 1 prk (70 g) tomaattipyreetä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • muutama tippa tabascoa

Sattumakaksikko: suussa sulava vuohenjuustolampi ja hunajamantelit
  • 120 g pehmeää vuohenjuustoa
  • 10 kalamataoliivia hienonnettuna
  • 1/2 dl kuorittuja manteleita
  • 1–2 tl juoksevaa hunajaa
  • ripaus sormisuolaa

Valmistusohjeet

  1. Huuhtele tomaatit, paprikat ja kurkku. Kuori valkosipuli.

  2. Halkaise suippopaprikat, poista siemenet ja vaaleat sisäseinämät. Paahda paprikat mustakuorisiksi joko grillissä tai uunin grillivastusten alla. Pane paprikat hetkeksi muovipussiin.

  3. Vedä paprikan ohut kuori pois.

  4. Paloittele kaikki kasvikset karkeasti ja kumoa monitoimikoneen kulhoon.

  5. Paahda leipä ja paloittele se mukaan.

  6. Mittaa joukkoon vesi ja tomaattipyree. Soseuta ainekset, mutta jätä hieman purutuntumaa.

  7. Lisää etikka, hunaja sekä mausteet. Sekoita gazpacho tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä. Tarkista maku.

  8. Pyörittele tuorejuustosta palloja ja painele sekaan oliivirouhetta.

  9. Paahda mantelit pannulla ruskeiksi. Valuta päälle hunajaa ja ripottele pintaan sormisuolaa.

  10. Kumoa lautaselle jäähtymään. Gazpacho tarjotaan kylmänä, joten voit jäähdyttää keiton huolellisesti.

  11. Annostele keitto kulhoihin. Lisää juusto-oliivipallot sekä mantelit annoksiin. Tarjoa.

Juomasuositus
Gazpacho

Vuohenjuusto ja sauvignon blanc on yhdistelmä, joka ei petä. Nauti herkullisen kylmän keiton kanssa vivahteikasta ja ryhdikästä Sauvignon Blancia esimerkiksi Chilen viileämmältä rannikkoseudulta San Antoniosta.

Sitrusmainen ja hedelmäinen vaalea vehnäolut sopii myös hienosti tomaatin ja vuohenjuuston hapokkuuteen.