Tyylikäs kumppani pinot noirille on ankanrinta, joka on mainettaan mutkattomampi valmistaa.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Hanhenkoivet valmistuvat kuin itsekseen uunissa. Niiden kanssa tarjoillaan tryffeliöljyllä silattua perunapyreetä ja portviinikastiketta.
Hedelmäinen punaviini kuten pinot noir tai nebbiolo Italiasta tai brunello di montalcino Toscanasta.
Oluista baijerilaistyylinen tumma vehnäolut.
1–1 1/2 koipea / ruokailija
Marinadi:
1 valkosipulinkynsi
2 dl öljyä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl hienonnettuja, tuoreita yrttejä, esim. timjamia, lehtipersiljaa ja rosmariinia
suolaa, mustapippuria
Portviinikastike:
noin 8 dl hanhen paistolientä tai lihalientä tai niiden yhdistelmää
1/2 dl portviiniä
1/2 dl kermaa
maissitärkkelystä
suolaa, mustapippuria
(mustaviinimarjahyytelöä)
Tryffeliperunapyree (4 hengelle):
1 kg perunaa
2–2 1/2 dl täysmaitoa tai ruokakermaa
2 rkl voita
suolaa, valkopippuria
1 rkl tryffeliöljyä
Tee marinadi. Kuori ja puolita valkosipuli. Sekoita kaikki marinadiaineet keskenään kulhossa ja nosta koivet marinadiin. Anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Kääntele koipia muutaman kerran maustumisen aikana.
Lämmitä sitten uuni 150 asteeseen. Kuumenna paistinpannu ja ruskista koivet ensin nahkapuoli pannua vasten, sitten lihapuoli, niin että ne saavat kauniin värin. Nosta koivet uuninkestävään astiaan.
Jatka kypsennystä uunissa noin 2 tuntia. Koivet eivät saa olla toistensa päällä, ja nahkapuolen on oltava ylöspäin. Liha on kypsää, kun se tuntuu pistäessä pehmeältä ja siitä irtoava neste on kirkasta.
Tarjoile tryffeliperunapyreen ja portviinikastikkeen kera.
Portviinikastike:
Siivilöi hanhesta irronnut liemi kattilaan. Jäähdytä. Kuori pinnalta paksu rasvakerros pois. (Säästä rasva ja käytä se perunoiden ja kasvisten paistamiseen).
Keitä siivilöityä lientä kokoon, kunnes siitä on jäljellä noin puolet. Lisää joukkoon portviini ja kerma. Suurusta maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaisesti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Voit halutessasi lisätä kastikkeeseen ruokalusikallisen mustaviinimarjahyytelöä pyöristämään kastikkeen makua.
Tryffeliperunapyree:
Pese ja kuori perunat. Kuutioi ne tasakokoisiksi paloiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois.
Soseuta perunat perunasurvimella. Lämmitä maito melkein kiehuvaksi ja lisää se vähän kerrassaan perunoiden joukkoon. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää voi ja puolet tryffeliöljystä. Mausta suolalla ja pippurilla. Annostele lautasille ja valuta päälle loput öljystä.
Vinkki:
Vuokaan kertyneen rasvan voi siivilöidä, jäähdyttää ja käyttää paistamiseen. Jos hanhenkoipea ei ole saatavilla, syntyy ohje myös marinoimattomista broilerinkoivista. Niiden paistoajaksi riittää noin tunti.