Härkiksestä valmistettu kasvispata tekeytyy vaivatta yhdessä padassa. Täyteläinen kasviksista valmistettu pata on kylmien iltojen parasta ruokaa.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Mausteinen härkäpapu-kasvispata saa mehevyyttä oluesta.
Pils-oluet ovat olutmaailman monikäyttöisimpiä ruokaoluita. Pilsille tyypillinen raikkaus antaa ruoalle tilaa loistaa ja keskiasteinen, rapea humalointi nostaa esille ruoan maustemaailmaa taittaen samalla rasvaisuutta.
300 g (3–4 dl) kuivattuja härkäpapuja
1 l vettä + 1 tl suolaa keittämiseen
4 (400 g) sipulia
1 (400 g) munakoiso
2 (400 g) punaista paprikaa
3 valkosipulin kynttä
1 chili
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl sokeria
2 tl juustokuminaa
2 tl korianterinsiemeniä
2 rkl tomaattipyreetä
500 g tomaattimurskaa
1 tlk (33 cl) pils-olutta (gluteenitonta)
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 rkua minttua
Lisäksi:
4 dl turkkilaista jogurttia
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 rkua tuoretta hienonnettua minttua
Laita härkäpavut likoamaan runsaaseen veteen. Liota vähintään 8 tuntia tai seuraavaan päivään. Huuhtele ja valuta liotetut pavut.
Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 30–40 min. Valuta pavut ja jätä odottamaan.
Kuori ja paloittele sipulit. Leikkaa munakoiso reiluiksi paloiksi. Poista paprikoista siemenet ja paloittele ne. Hienonna valkosipuli ja chili.
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kaikki kasvikset. Lisää sokeri, juustokumina, korianterinsiemenet ja tomaattipyree. Anna kasvisten kuullottua hetki. Lisää tomaattimurska, olut ja kasvisliemikuutio. Peitä kannella ja keitä 15 minuuttia.
Lisää kypsät ja valutetut härkäpavut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla mintulla. Anna hautua vielä 5 minuuttia.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarjoa lisukkeena esim. ohrasuurimoita.
Resepti Mika Rampa, kuva Kristiina Kurronen, juomasuositus Anri Lindström