Hirvenlihapullaspagetti

Hirvenjauhelihasta valmistuu meheviä, salamilla maustettuja lihapullia. Niiden kanssa tajoillaan punaviinillä höystettyä tomaattikastiketta. Saman kastikkeen kanssa voi tarjoilla myös soijarouheesta valmistettuja pullia.

Valmistusaineet

400 g spagettia

Kastike:
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 miedohko chilipalko
  • 2 porkkanaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • n. 1 dl punaviiniä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 tl sokeria
  • suolaa, mustapippuria myllystä

Lihapullat:
  • 4 viipaletta salamia
  • 300 g hirven jauhelihaa tai hirvi–possujauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 3 rkl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
  • suolaa, mustapippuria myllystä
  • n. 1 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
vastaraastettua parmesaania tai pecorinoa


Kasvissyöjän soijapyörykkäpasta
4 annosta

Soijarouhepullat:
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl soijarouhetta
  • 3 1/2 dl kasvislientä
  • 3 rkl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
  • 2 rkl hienonnettua aurinko-kuivattua tomaattia
  • 2 rkl hienonnettuja mustia oliiveja
  • 1 tl jauhettua paprikaa
  • 1 kananmuna
  • suolaa, mustapippuria myllystä

Valmistusohjeet

  1. Tee ensin kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi chili ja poista siemenet. Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuli–chilisilppua pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää porkkanat ja punaviini. Kiehauta seos ja anna porista hetki. Lisää tomaattimurska, vähennä lämpöä ja hauduta kannella peitettynä vähintään 20 minuuttia. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Kastikkeeseen voi halutessaan lisätä myös hienonnettuja yrttejä. Voit tehdä kastikkeen jo hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi. Se säilyy jääkaapissa useita päiviä.

  2. Valmista lihapullat. Kuutioi salami pieniksi paloiksi. Yhdistä silppu jauhelihan, munan ja persiljan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile massasta kostutetuin käsin isohkoja pullia. Pyöräytä ne kevyesti jauhoissa. Paista pulliin pannulla öljyssä kaunis väri. Lisää pannulle tomaattikastike ja jatka kuumentamista, kunnes pullat ovat kypsiä.

  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja yhdistä se kastikkeen kanssa. Raasta päälle runsaasti tuoretta parmesaania.

Vinkki:

Hirvenjauheliha on melko vähärasvaista, joten siihen voi halutessaan sekoittaa rasvaisempaa possunjauhelihaa makua antamaan. Voit myös korvata hirven esimerkiksi poron jauhelihalla.


Kasvissyöjän soijapyörykkäpasta:

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota se keskilämmöllä pannulla öljyssä kypsäksi. Lisää joukkoon soijarouhe ja kasvisliemi. Kiehauta seos ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta lehtipersiljalla, hienonnetuilla tomaateilla ja oliiveilla. Lisää joukkoon muut aineet.

  2. Ota massasta ruokalusikalla nokareita ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Taikina on melko löysää. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Voit paistaa pullat myös öljyssä pannulla miedolla lämmöllä varovasti paistaen. Pullien rakenne ei ole yhtä kiinteä kuin tavallisten lihapullien.

  3. Tarjoa punaviini–tomaattikastikkeen ja keitetyn spagetin kera.

Juomasuositus
Hirvenlihapullaspagetti

Hirvenlihassa on vastusta voimakkaillekin punaviineille, ja samat viinit sopivat myös soijapullille.