Hunajaiset olutsämpylät

Vastaleivottu sämpylä on vastustamaton herkku varsinkin, kun taikinaan lisätään kunnon loraus olutta. Tarjoa pyöreät herkut voin kanssa tai juhlavammin waldorfinsalaatin ja graavikalan kumppanina.

Valmistusaineet

Taikinajuuri

  • 2 dl olutta (vaaleaa ­lageria, pilsiä tai vehnäolutta)
  • 3 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 5 dl (täysjyvä)vehnä­jauhoja

Lisäksi

  • 2 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • n. 7 dl (täysjyvä)vehnä­jauhoja
  • 3 rkl rypsiöljyä

Päälle

  • maitoa, seesamin­siemeniä

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä olut ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää joukkoon jauhot puuhaarukalla sekoittaen. Anna juuren kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa keittiöpyyhkeellä peitettynä, kunnes se kuplii (n. 15 minuuttia).

  2. Sekoita joukkoon hunaja ja suola. Alusta taikinaan jauhot vähitellen jauhoja lisäten, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Huomioi, että käsin alustaen jauhoja tarvitaan enemmän kuin yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla sekoittamalla. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa.

  3. Pyörittele taikina haluamasi muotoisiksi sämpylöiksi. Anna kohota vedottomassa paikassa n. 30 min.

  4. Voitele sämpylöiden pinta kevyesti maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 ­minuuttia.

  6. Sipaise halkaistuille sämpylöille voita ja tarjoa waldorfinsalaatin ja graavikalan kanssa.

Huom! Oluen sisältämä alkoholi haihtuu taikinasta kohotuksen ja paistamisen aikana, mutta se antaa sämpylöille kuohkeutta ja kosolti hyvää makua.

Juomasuositus
Hunajaiset olutsämpylät

Tarjoa olutsämpylöiden, waldorfin­salaatin ja graavikalan kanssa vaaleaa lageria tai pilsiä.

Kausioluista hyvä valinta on myös vahva lager tai ale.