Jäädytetty suklaa-toffeeterriini

Pateen sukulainen terriini on makeana versiona aterian herkullinen päätös.

Valmistusaineet

  • 200 g savoiardi- eli tiramisukeksejä
  • n. 1 dl vahvaa, kylmää kahvia
  • n. 1/2 dl maitoa
  • 100 g tummaa suklaata
  • n. 10 kpl (75 g) kermatoffee­karamelleja (esim. Omar tai Alku)
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vaahtoutuvaa kermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 prk (250 g) mascarponea tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • (kinuski- ja suklaakastiketta)

Valmistusohjeet

  1. Vuoraa noin 1,5 litran vetoinen vuoka tuorekelmulla niin, että kelmua roikkuu myös vuoan reunojen yli. Kasta osa kekseistä vain toiselta puolelta lautaselle kaadettuun, maidolla maustettuun kahviin ja asettele keksit vuokaan kuiva pinta alaspäin. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä. Leikkaa toffeekarkit pieniksi kuutioiksi.

  2. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Vatkaa toisessa kulhossa kerma kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla. Vatkainta ei tarvitse pestä välillä. Vatkaa kolmannessa kulhossa keltuaiset huoneenlämpöisen mascarponen ja lopun sokerin kanssa kuohkeaksi.

  3. Sekoita mascarponeseoksen joukkoon varovasti ensin kermavaahto ja kääntele sitten valkuaisvaahto muutamassa erässä siihen. Jaa seos kahteen osaan ja lisää toiseen puolikkaaseen siivilöity kaakao varovasti sekoittaen. Valuta sekaan sulatettu suklaa ja sekoita huolimattomasti.

  4. Sekoita varoen toffeepalat toiseen mascarponeseokseen ja lusikoi seos vuokaan keksien päälle. Kasta uusia keksejä maitokahviin, nyt molemmilta puolilta, ja asettele ne toffeeseoksen päälle kevyesti painaen. Lusikoi suklaaseos keksien päälle vuokaan ja tasoita pinta kevyesti.

  5. Kasta loput keksit vain toiselta puolelta maitokahviin ja paina kevyesti suklaaseoksen päälle kuiva pinta ylöspäin. Peitä vuoka kelmulla ja anna jäätyä vähintään 5 tuntia. Terriini säilyy tarvittaessa pakastimessa parikin viikkoa.

  6. Ota vuoka pakastimesta noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Avaa kelmu ja kumoa terriini tarjoiluvadille. Poista kelmu ja koristele halutessasi suklaa- ja kinuskikastikkeella.

Vinkki:

Jos haluat tarjota terriinin viipaleina, kasta iso leikkuuveitsi kuumaan veteen, jotta saat leikattua kauniita viipaleita.

Juomasuositus
Juomasuositus
Jäädytetyn suklaa-toffeeterriinin juomakumppani on paksu, pähkinäisen karamellimainen cream sherry, joka sopii hyvin tälle täyteläiselle jälkiruoalle ja on monen mielestä yksi parhaista viinivalinnoista jäätelöllekin.