Japanilaiset jääpaistirullat

Jääpaistista syntyy uusi upea ruoka, kun paistiviipaleiden sisään kätkee pitkäpapuja ja teriyaki-kastiketta.

Valmistusaineet

  • 12 viipaletta kypsää jääpaistia (ks. ohje alla)

  • 36 vihreää pitkäpapua

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 2 tl seesamiöljyä

  • 1 rkl rypsiöljyä

  • 3 rkl teriyaki-kastiketta


Tarjoiluun

  • seesaminsiemeniä, rucolaa, paistettuja sieniä

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa paistetusta jääpaistista ohuita viipaleita. Laita ne hetkeksi sivuun.

  2. Leikkaa pavuista päät pois. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 5 min. Valuta keitinvesi pois. Huuhtaise kylmällä vedellä.

  3. Viipaloi valkosipulit. Kuullota niitä seesamiöljy–rypsiöljyseoksessa noin minuutti pannulla keskilämmöllä. Lisää pavut ja jatka paistamista käännellen noin minuutti. Lisää teriyaki-kastike ja anna seoksen kiehahtaa.

  4. Kääri pavut jääpaistiviipaleisiin. Valuta pannulta teriyaki-kastiketta rullille. Tarjoa heti.


Jääpaisti:

  • n. 1 1/2 kg hirven- tai naudanpaistia

Mausteliemi:

  • 3  1/2 l vettä
  • 6 rkl merisuolaa
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl kokonaisia mustapippureita
  • 1 rkl kokonaisia valkopippureita
  • 4 laakerinlehteä
  • muutama oksa tuoretta rosmariinia ja timjamia
  • 6 valkosipulinkynttä

  1. Nosta jäinen paisti uuninkestävälle vadille tai vuokaan. Kypsennä paistia 100-asteisessa uunissa 6–7 tuntia. Pannulle ei tarvitse laittaa mitään nestettä. Työnnä paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari noin viiden tunnin paistamisen jälkeen. Jatka paistamista, kunnes mittari osoittaa 60:tä astetta. Liha on tällöin sisältä kauniin rosee.

  2. Mittaa mausteliemen aineet isoon kattilaan. Kiehauta seos. Upota paisti heti uunista tultuaan kuumaan liemeen. Peitä kannella ja siirrä liha viileään. Anna paistin maustua liemessä vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli.

  3. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

  4. Tarjoile jääpaisti esim. uunijuuresten tai keitettyjen kasvisten kera tai valmista siitä herkullisia japanilaisia jääpaistirullia.

Juomasuositus
Japanilaiset jääpaistirullat

Jääpaistista tehtyjen rullien kanssa maistuu hedelmäinen ale-olut. Viinimakutyypeistä hyvä valinta on punaviini Marjaisa ja raikas -makutyypistä.