Jauheliha–sienipiiraat

Jauhelihalla, rusinoilla ja oliiveilla täytetyt empanada-pasteijat ovat Chilessä suosittu pikkuruoka. Niiden hengessä valmistetut jauhelihapasteijat saavat sisäänsä suomalaista superfoodia eli sieniä.

Valmistusaineet

  • 1 pkt (400 g) pakastepiirakkataikinaa 
  • 1 sipuli
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1/2–1 miedohkoa chilipalkoa
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 200 g jauhelihaa
  • n. 1 dl esikäsiteltyjä sieniä, esim. suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
  • 1/2 tl jauhettua paprikaa
  • 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • n. 1 tl suolaa
  • n. 1/2 tl mustapippuria myllystä
  • 3 rkl hienonnettuja yrttejä, esim. lehtipersiljaa, korianteria tai ruohosipulia
  • 1 kananmuna

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi tai kuutioi chili. Kuullota sipuli–chilisilppu pannulla öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista se välillä käännellen. Lisää pieniksi kuutioidut sienet, mausteet ja hienonnetut yrtit. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon muna.

  2. Kauli sulatettu piirakkataikina jauhotetulla pöydällä ohuemmaksi levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla (esim. isosuinen kahvikuppi) pyörylöitä.

  3. Nosta 1–2 rkl täytettä kullekin pyörylälle. Voitele reunat munalla, taita piiras puolikuun muotoon ja nipistä reunat tiiviisti yhteen.

  4. Nosta piiraat saumapuoli ylöspäin pellille leivinpaperin päälle. Voitele kananmunalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa pebren kanssa.

Sienten esikäsittely:

  1. Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ne harjaamalla ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi. Paista sienet pannulla öljyssä, kunnes sienistä on haihtunut ylimääräinen neste.

  2. Voit myös käyttää pasteijoihin suolaliemessä olevia purkkisieniä. Muista tällöin huuhdella ne huolellisesti, etteivät pasteijat ole liian suolaisia. Jos käytät kuivattuja sieniä, ne kannattaa liottaa ja valuttaa ennen paistamista.

Juomasuositus
Jauheliha-sienipiiraat

Saman alueen ruoka ja juoma sopivat usein hyvin yhteen. Niin tässäkin tapauksessa. Chileläisten empanada-pasteijoiden kanssa tarjotaan paikallista juomaa eli pehmeän hedelmäistä, Malbec-rypäleestä valmistettua punaviiniä.