Juusto-päärynäsalaatti glögisiirappikastikkeella

Tässä salaatissa sinihomejuuston suolaisuus korostaa glögisiirapin makeutta. Salaatissa on vain muutama raaka-aine, joten siirapin valmistuksen jälkeen ruoka syntyy melkein itsekseen. Intensiivisen makuinen salaatti sopii alkuruoaksi tai osaksi noutopöytää.

Valmistusaineet

Salaatti

  • 2 kypsää päärynää
  • 200 g sinihome- tai vuohenjuustoa
  • 4 dl rucolaa tai salaattipinaattia
  • 1 dl punasalaattia tai salaattisikuria pieninä paloina
  • 2 dl paahdettuja, rouhittuja saksanpähkinöitä 
  • 0,5 tl mustapippuria myllystä

Kastike

  • 2–4 rkl glögisiirappia
  • 1 tl punaviinietikkaa 
  • 0,5 tl gourmetsuolaa, esim. Maldon
  • 4 rkl oliiviöljyä

Glögisiirappi

  • 5 dl punaviiniglögiä
  • 5 dl sokeria

  • 1 limetti

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin kastike. Sekoita etikka glögisiirappiin (katso alla oleva ohje) ja mausta suolalla. Valuta joukkoon öljy ja sekoita hyvin.

  2. Kuori päärynät ja viipaloi ne. Murustele tai leikkaa juusto sopiviksi suupaloiksi. Laita pestyt salaatit tarjoiluvadille. Nosta päälle päärynät ja juusto.

  3. Valuta kastiketta salaatille. Viimeistele pähkinöillä ja mustapippurirouhaisulla.

  4. Tee siirappi. Pese ja kuori limetti. Varo, ettei valkoista osaa tule mukaan, sillä se kitkeröittää maun.

  5. Laita kuoripalat kattilaan. Lisää glögi ja sokeri. Kiehauta ja anna glögisiirapin porista hiljalleen n. 20 minuuttia. Huomioi, että siirappi jähmettyy liedeltä ottamisen jälkeenkin.

  6. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Säilytä siirappi jääkaapissa. Kovettuneen siirapin saa juoksevampaan muotoon lämmittämällä sitä mikrossa tai kattilassa.

Juomasuositus
Juusto-päärynäsalaatti glögisiirappikastikkeella

Talviselle juustosalaatille sopii punaviini: Italian Veneton täyteläiset ja usein muutaman jäännössokerigramman sisältävät ripassoviinit pärjäävät hyvin glögisiirapin mausteisuudelle, eivätkä pelästy sinihomejuuston suolaisuuttakaan.