Karamellisoidut appelsiinit ja suklaasemifreddo

Tuhdimmankin aterian päättää maukas semifreddo karamellisoitujen appelsiinien kera.

Valmistusaineet

Karamellisoidut appelsiinit
  • 3 appelsiinia (joista yksi luomu-)
  • 3 veriappelsiinia
  • 3/4 dl siirappia
  • 3/4 dl sokeria
  • 1/2 tl kanelia

Suklaasemifreddo
  • 200 g tummaa suklaata (kaakaota noin 70 %)
  • 100 g suklaakeksejä
  • 3 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 1/2 dl vispikermaa
  • 2 1/2 rkl kaakaojauhetta

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin semifreddo. Sulata puolet suklaasta mikroaaltouunissa 30 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen. Rouhi loppu suklaa veitsellä. Murenna keksit karkeaksi.
  2. Ota esille kattila ja reilu metalli- tai lasikulho, jonka pohja uppoaa kattilaan. Täytä kattila vedellä niin, että veden pinta ei ulotu aivan kulhon pohjaan. Lämmitä vesi poreilevaksi.
  3. Erottele kahdesta kananmunasta keltuaiset kulhoon. Valkuaisia ei käytetä. Lisää kulhoon yksi kananmuna kokonaisena. Lisää sokeri.
  4. Nosta kulho kattilan päälle vesihöyryyn. Vaahdota muna-sokeriseos sähkövatkaimella vaaleaksi ja jämäkäksi, noin 6 minuuttia, veden poreillessa koko ajan hiljalleen. Nosta kulho työpöydälle.
  5. Vaahdota kerma ja sekoita se muna-sokerivaahtoon. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon.
  6. Lisää sitten sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon suklaa- ja keksimurut.
  7. Kaada seos metallivuokaan (vetoisuus n. 1 1/2 l) ja tasoita pinta. Peitä vuoka tuorekelmulla ja pane pakastimeen ainakin 6 tunniksi (tai yön yli).
  8. Raasta tai vuole sitrusraudalla yhden luomuappelsiinin kuori kasariin. Kuori appelsiinit niin, ettei valkoista osaa jää hedelmiin. Leikkaa hedelmäliha lohkoittain irti kalvoista. Ota mehu talteen.
  9. Mittaa siirappi, sokeri ja kaneli kasariin ja anna kiehahtaa. Lisää appelsiinimehu ja kuoriraaste ja hauduta, kunnes sokeri on liuennut. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Lisää appelsiinilohkot ja kääntele niitä varovasti liemessä. Anna maustua 5 minuuttia.
  10. Annostele lämpimät appelsiinilohkot tarjoilukulhoihin ja reilu nokare kylmää suklaasemifreddoa pinnalle. Tarjoa heti.
Juomasuositus
Karamellisoidut appelsiinit ja suklaasemifreddo
Kumppani tälle herkulle löytyy esimerkiksi Välimeren alueen Muscat-pohjaisista makeista, kevyesti väkevöidyistä viineistä.
Myös Välimerensaarien (vaikkapa Kypros tai Pantelleria) viineissä on sopivia omia erikoisuuksia.
Myös Astin kuohuvat muscatittoimivat hyvinkin haasteellisten makujen seurassa.