Paista poron filee kauniin roseeksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Keitä lanttukuutiot ja soseuta kypsät juurekset pyreeksi. Näyttävyyttä herkulliseen annokseen tuovat granaattiomenan siemenet.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Kirjailija Tommi Kinnunen pitää savun mausta, joten hän lisää keittoon savusulatejuustoa makua antamaan. Lisukkeena hän tarjoaa Turussa lähileipomon ranskalaista maalaisleipää, Kuusamossa potturieskaa.
Koillismaan porokeiton kaveriksi sopivat monenlaiset oluet lagereista oluterikoisuuksiin. Jos arvostat raikkautta, valitse juomaksi hedelmäinen vaalea lager.
Herkullisen keiton savuaromia voi voimistaa savuisella ruokajuomalla: kevyttä savuisuutta on esimerkiksi monissa kotimaisten pienpanimoiden oluterikoisuuksissa. Tuhdein kumppani keitolle on voimakasarominen savuolut.
200 g poronkäristyslihaa
1–2 rkl voita paistamiseen
1–2 dl vettä
1 iso sipuli
1 l liha- tai riistalientä
2–3 porkkanaa
2–3 perunaa
1 juuriselleri
2–3 palsternakkaa
1 lanttu
2 dl kermaa
1/2 purjoa
1 prk (200 g) savusulatejuustoa
mustapippuria
suolaa
rakuunaa
ruohosipulia
persiljaa
päälle purjorenkaita
Paista liha pienissä erissä pannulla voissa kauniin ruskeaksi. Lisää vesi ja hauduta liha mureaksi.
Kuullota sipuli voissa keittokattilassa. Lisää liemi ja pienennetyt porkkanat ja anna kiehua noin 10 minuuttia.
Lisää muut paloitellut juurekset ja anna kiehua kypsäksi.
Lisää kerma, poronliha ja hienonnettu purjo, jota jätä hiukan koristeeksi. Hauduta 10 minuuttia.
Lisää sulatejuusto pieninä nokareina. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele keitto yrteillä ja purjosilpulla.