Perinteistä Lyonin kanaa on tehty lyonilaisissa bistroissa jo vuosikymmenien ajan. Herkku haudutetaan meheväksi hapokkaassa kastikkeessa.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Ranskalaisklassikko Coq au vin, Kukkoa viinissä, ja burgundilainen punaviini – kas siinä mehevä klassikkopari!
Tämän ruoan juomapari on klassikko - ranskalainen Burgundin punaviini. Kun viini ja ruoka tulevat samalta alueelta, ei yhdistelmä selittelyjä kaipaa. Valitse burgundilainen klassinen Pinot Noir -viini tai herkullinen kyläviini Gamay-rypäleestä.
Marjaisa & Raikas Samasta makutyypistä on tarjolla myös alkoholittomia punaviinejä – tarjoile ne hyvin viilennettynä.
1 pkt (n. 1,1 kg) broilerin koipireisiä (maustamaton)
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
10–12 kpl (200 g) pientä salottisipulia
200 g ruskeita herkkusieniä
1 pkt (170 g) pekonia
5–6 valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattipyrettä
4–5 dl vettä
4 dl punaviiniä
1 kanaliemikuutio
2 laakerinlehteä
½ rku timjamia
Nosta broilerin koipireidet huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ruskista paloihin kuumassa öljyssä pannulla kaunis paistopinta ja nosta pataan.
Kuori sipulit, puolita isommat herkkusienet ja pilko pekoni ja valkosipulinkynnet.
Paista pekonipalat pannulla rapeiksi. Lisää sipulit, valkosipuli ja sienet. Paista, kunnes sipulit ovat saaneet pintaansa kauniin värin. Lisää tomaattipyre.
Lisää pannulle vesi, punaviini, murennettu kanaliemikuutio, laakerinlehti ja timjami. Anna kiehahtaa.
Kaada seos pataan broilerien päälle. Lisää tilkka vettä, jos koivet eivät peity kunnolla.
Peitä pata kannella ja nosta pata uuniin keskitasolle. Hauduta 150 asteessa noin 1 ½ tuntia, kunnes liha irtoaa helposti luusta. Tarjoa ruoka esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.
Vinkki: Resepti taipuu hyvin myös kukon valmistukseen. Kokonainen kukko täytyy ensin leikata paloiksi, eli irrottaa linnusta koivet, rintaleikkeet ja siivet. Palat maustetaan ja ruskistetaan ohjeen mukaan. Haudutusaika saattaa olla hieman pidempi, noin 1,5–2 tuntia, mutta kun liha irtoaa luusta, pata on valmis
Reseptit Mika Rampa, Kuvat Kristiina Kurronen, tyyli Niina Meriläinen, juomasuositukset Susanna Hildén, Alko